Co je potřeba

hrušky, cukr, hřebíček
kyselina citronová
zavařovací sklenice
sporák

1

Hruškový kompot je možná pro někoho poněkud mdlý, ale jinému právě jemná chuť a typické hruškové aroma lahodí. Hruškový kompot připravujeme z letních nebo podzimních hrušek, které nelze uskladnit na zimu. Hrušky by neměly být přímo načesané ze stromu, ale měly by se nechat několik dní tak zvaně odležet.

2

Připravíme si mísu s vodou, do které jsme rozpustili lžičku kyseliny citronové. Do mísy budeme vkládat oloupané hrušky, aby na vzduchu nehnědly. V některých (hlavně starších) receptech je do vody doporučován ocet. Sice udělá tutéž službu – zabrání hnědnutí, ale kompot pak bude mít sice vzdáleně, ale octovou příchuť.

3

V horké vodě se saponátem vymyjeme a pak dobře opláchneme zavařovací sklenice o objemu 0,7 litru. Nakládat hrušky do menších sklenic není efektivní práce. Umyjeme a horkou vodou spaříme i víčka na sklenice. Jestliže se jedná o víčka už použitá, čichem zjistíme, zda v nich v předchozí sezoně nebyla nějaká aromatická zelenina, aby nám pak kompot nepáchl cibulí. Závadná víčka vyřadíme a nahradíme víčky bez zápachu.

4

Hrušky oloupeme loupáčkem (škrabkou), rozčtvrtíme a vykrojíme z nich jadřince. Čtvrtky hrušek vkládáme do kyselé vody

5

Čtvrtky hrušek skládáme pokud možno ekonomicky do čistých sklenic. Do sklenice 0,7 l se vejde asi deset až 12 kousků hrušek (podle velikosti plodů). Kdybychom měli hrušek menší množství, třeba jen na čtyři sklenice, je možno krok s namáčením do kyselé vody vynechat a hrušky přímo skládat do zavařovaček. Hrušky by měly sahat asi dva centimetry pod okraj sklenice.

6

Do každé sklenice nasypeme tři lžíce krystalového cukru, vložíme dva kousky hřebíčku a zalijeme převařenou vodou. Hrušky musí být celé potopené, jinak by vršky bez nálevu byly ve výsledku hnědé a zatvrdlé.

7

Okraje sklenic otřeme od cukru. Zavíčkujeme, přesvědčíme se, zda víčko dobře drží, ale nepřeklápíme, zkoušíme to rukou.

8

Hruškový kompot sterilizujeme 30 minut při 80 stupních Celsia, a nebo 20 minut přímým varem. Po vychladnutí každou sklenicí zatřepeme. Jednak zjistíme, jestli se víčko „chytilo“, ale především tím rozptýlíme cukr, který se usadil u dna.

9

Jinou možností je svařit si cukerný sirup (na litr vody 350 gramů cukru). Jenže těžko odhadneme potřebné množství a sirup se nám pak může nedostávat nebo přebývat. Sypat cukr přímo do sklenic je praktičtější. A vyzkoušené.

Tipy

Do hrušek můžeme přidat pár kuliček jedlých jeřabin

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (1 vote)