Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit indické masové kuličky s kari omáčkou

Jak připravit indické masové kuličky s kari omáčkou | recept. Masové kuličky se dají připravit na mnoho způsobů, už jste je však zkusili připravit po indicku? V níže uvedeném receptu Vám poradíme, jak na indické masové kuličky s kari omáčkou. Pokrm, jenž je vhodný zejména pro milovníky indických a pikantních pokrmů, budete mít připravený během půl hodiny.

Co je potřeba

Co je potřeba na masové kuličky:

  • 500 g mletého masa
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru
  • 1 lžička koření garam masala
  • 1 lžíce bílého či kokosového jogurtu
  • sůl, pepř, čerstvý či sušený koriandr (případně petrželka)
  • 2 lžíce rostlinného oleje na smažení nebo přepuštěného másla (ghí)

Na kari omáčku budeme potřebovat:

  • 2 lžičky červené kari pasty
  • 1 lžičku černého kmínu (kuminu)
  • 1 menší cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 konzervu krájených rajčat (zhruba 400 ml)
  • 1 hrnek vody
  • 1/2 hrnku kravské či rostlinné smetany (případně kokosového mléka)
  • 1 lžičku koření garam masala
  • 1 lžičku kari koření
  • sůl, pepř
  • čerstvý či sušený koriandr nebo petrželku
1

V míse smícháme mleté maso se solí, kořením, jogurtem a bylinkami. Ze směsi poté rukama vytvarujeme malé kuličky.

2

Masové kuličky osmažíme na rostlinném oleji nebo ghí ze všech stran dozlatova. Uvnitř maso nemusí být propečené. Kuličky následně z pánve vyjmeme a položíme je na talíř vyložený papírovým ubrouskem.

3

V pánvi ponecháme zhruba 1 lžičku rostlinného oleje (nebo ghí), přidáme kari pastu a semínka černého kmínu a vše necháme asi 1 minutu rozvonět. Posléze přisypeme najemno nakrájenou cibuli a na tenké plátky pokrájený česnek a osmažíme je dozlatova.

4

Do pánve poté vrátíme masové kuličky a zalijeme je konzervovanými krájenými rajčaty a vodou. Směs necháme dusit na mírném ohni asi 15 minut.

Nakonec omáčku zjemníme smetanou či kokosovým mlékem a ochutíme ji solí, kořením a bylinkami.

Masové kuličky s kari omáčkou podáváme s dušenou rýží (nejlépe basmati), případně s indickými plackami.

Do omáčky lze přidat také baby špenát, případně jinou zeleninu.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vyrobit rebarborové čatní
Jak vyrobit rebarborové čatní | recept z rebarbory. Nadbytek úrody rebarbory můžete snadno zpracovat na chutné a netradiční rebarborové čatní. Tato pi…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.