Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit jihočeskou polévku friko | recept na mléčnou polévku

Jak připravit jihočeskou polévku friko | recept na mléčnou polévku. Friko je polévka, jež se podobá kyselu. Jedná se o mléčnou polévku, do které se přidávají vařené sušené houby, vejce a brambory. Samozřejmě nesmíme zapomenout na trochu čerstvého či mraženého kopru, jenž dodá polévce tu správnou chuť a navíc napomáhá trávení. S jednoduchým postupem, jak uvařit friko polévku, Vás seznámíme níže.

Co je potřeba

  • 1 – 2 hrsti sušených hub (+ voda na namočení a uvaření hub)
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1/2 kelímku smetany ke šlehání
  • zhruba 6 lžic hladké špaldové mouky
  • 2 velké brambory
  • 2 vařená vejce
  • asi 1 – 2 lžíce jablečného octa
  • sůl, pepř, kmín
  • čerstvý či mražený kopr
1

Sušené houby nasypeme do hrnce a zalijeme je vodou, aby byly kousky hub ponořeny. Necháme je namočené asi 2 hodiny a poté je uvaříme doměkka. Vodu z nich nesléváme, budeme ji dále potřebovat.

Brambory oloupeme a uvaříme je ve vodě, kterou jsme osolili a ochutili kmínem, doměkka.

Vejce uvaříme klasickým způsobem natvrdo.

2

Do čistého hrnce posléze nalijeme mléko a obě smetany a důkladně v  tekutině rozmícháme hladkou špaldovou mouku. Posléze přidáme houby i s vodou, ve které jsme je vařili. Vše ochutíme solí a kořením a přivedeme za stálého míchání k varu. Polévku následně krátce povaříme na mírném ohni, dokud dostatečně nezhoustne.

3

Friko dochutíme jablečným octem a nasekaným koprem. Nakonec vmícháme uvařené brambory a natvrdo vařená vejce, která předem nakrájíme nebo je protlačíme pomocí kolečka na brambory.

V houbové sezóně můžete polévku připravit z čerstvých hub (a stejně tak z hub mražených), je však třeba je předem orestovat na másle, následně podusit s trochou vody a ochutit solí a mletým kmínem.

Friko lze ochutit také bobkovým listem a novým kořením.

Vejce uvařená natvrdo je možné nahradit syrovými, jež rozmícháte v mléku a smetaně přímo při vaření polévky.

 

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.