Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit kapustové placičky| recept ze zeleniny

Jak připravit kapustové placičky| recept ze zeleniny. Smažené placičky z kapusty jsou velmi chutné a oblíbené i u malých dětí, kterým třeba jiné pokrmy z kapusty nechutnají. Připravíte je snadno a budete k tomu potřebovat jen pár ingrediencí. Vhodnou přílohou pak mohou být vařené či jinak upravené brambory, bramborová kaše i čerstvé pečivo – placičky poslouží i jako zdravější alternativa mletého masa při přípravě hamburgerů.

Co je potřeba

  • 1 středně velká hlávka kapusty
  • 2 – 3vejce
  • 1 kus staršího pečiva
  • 3 stroužky česneku
  • hladká špaldová mouka a kukuřičná strouhanka dle potřeby
  • sůl, pepř
  • majoránka nebo jiné bylinky (hodí se např. bazalka, rozmarýn či oregano)
  • mléko dle potřeby (kravské či rostlinné)
  • olej nebo jiný vhodný tuk na smažení – ghí či sádlo
1

Kapustu rozebereme na listy, střed bez tvrdého košťálu pokrájíme na menší kousky a vše důkladně omyjeme. Poté kapustu uvaříme v osolené vodě doměkka.

 

Housku či jiný druh pečiva nakrájíme na malé kousky a zalijeme je přiměřeným množstvím teplého mléka.

2

Následně kapustu scedíme a necháme okapat. Do mixéru vložíme uvařenou kapustu, přidáme vejce, mlékem nasáklé pečivo, prolisovaný česnek, sůl, pepř a bylinky. Vše rozmixujeme do hladka a poté směs zahustíme trochou špaldové mouky a kukuřičné strouhanky, aby konzistencí připomínala trochu hustější těsto na bramboráky.

3

Na pánvi rozpálíme tuk na smažení a postupně do pánve vléváme pomocí naběračky připravené těsto a z obou stran smažíme dozlatova placičky o velikosti lívanců. Po usmažení placičky položíme na papírový ubrousek, který vsákne přebytečný olej.

 

Placičky jsou výborné teplé i za studena. Lze k nim podávat domácí tatarskou omáčku nebo omáčku ze zakysané smetany, bílého jogurtu, soli a česneku.

Placičky můžeme obdobně připravit i z jiných druhů zeleniny – např. ze špenátu, mangoldu, kadeřávku, apod.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.