Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit květák, aby skvěle chutnal | rady a tipy

02. Srpen 2016

Kdo by neznal smažený květák, květákové placičky nebo květákový mozeček? Květák je krásná a velmi zdravá zelenina, jejíž sestrou je brokolice či kapusta. Květák obsahuje mnoho vitamínu C, K, ale i vápník či železo. Díky obsahu tzv. glukosinolátů, které způsobují dobře známý sirný zápach, je květák skvělý pro detoxikaci jater a chrání proti rakovině. Dokonce pomáhá léčit i infekci způsobenou mikroorganismy Helicobacter Pylori. Charakteristický "zápach" a chuť květáku lze zmírnit. Pojďme se podívat jak na to.

Co je potřeba

Hlávka květáku

1

Namočit do studené vody

Babská rada mé babičky, milovnice květáku, zní: před tepelnou úpravou namočit květák rozebraný na růžičky do studené vody přibližně na 20 minut a poté scedit. Vodu vylít. Sirné látky se zřejmě do vody vyluhují, protože babiččin květák chutná opravdu skvěle.

2

Vařit nebo dusit jen 5 až 7 minut

Květák ani brokolice se nesmí rozvařit, zachovají si tak své cenné látky. Aby se předešlo nechtěnému zápachu síry, je nutné květák tepelně upravovat maximálně 7 minut. Vaří-li se déle, začíná se uvolňovat velké množství sirovodíku.

3

Tip od mé druhé babičky na obalovaný květák, který chutná sladce

Květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka a necháme úplně vychladnout. Až poté obalíme v trojobalu.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat obalovaný květák | recept
Obalovaný květák je jídlo, kvůli kterému se dost často spěchá domů. Rovněž majitelé restaurací vědí, že obalovaný květák na jídelním lístku je sázka n…
Jak poznat celozrnné pečivo
Od pradávna se jedly různé kaše, placky a chleby z celých zrn, tedy celozrnné. Až moderní doba přinesla mouku bílou, zbavenou obalových částí zrna, kt…
Jak namáčet ořechy a semínka
Jak namáčet ořechy a semena | rady a tipy. Ořechy a semínka patří mezi nejzdravější potraviny, obsahují spoustu zdravých tuků, bílkovin, vitamínů a mi…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.