Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit lehčí celozrnné koblihy | recept

Lehčí celozrnné koblihy | recept. Koblihy jsou téměř nezbytnou součástí nadcházejícího masopustu. Smažené koblihy jsou však velmi tučné a kalorické. Proč si tedy nepřipravit zdravější koblihy pečené v troubě bez tuku? Možná si říkáte, že takové koblihy nemohou být stejně chutné jako ty smažené. Opak je však pravdou. Zkuste si připravit lehčí celozrnné koblihy podle našeho receptu a sami uvidíte.

Co je potřeba

Na cca 15 – 20 koblih je potřeba:

  • 2 hrnky celozrnné špaldové mouky
  • cca 1 hrnek mléka
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 50 g másla
  • špetka soli
  • 1/2 kostky droždí
  • džem nebo jiná libovolná náplň dle chuti
1

Jak připravit těsto?

V hrnečku nejprve založíme kvásek – droždí rozetřete pomocí vidličky se lžičkou třtinového cukru na hladkou kašičku, přilijte trochu vlažného mléka a lžíci mouky a kvásek nechejte asi 10 minut pod utěrkou vykynout.

2

Poté v míse smíchejte mouku s cukrem, žloutkem, povoleným máslem, špetkou soli, přidejte kvásek a podle potřeby dolévejte vlažné mléko. Vařečkou nebo pomocí hnětače na těsto vypracujte ze všech ingrediencí hladké těsto. To pak nechte zhruba hodinu kynout.

3

A jak koblihy upéct v troubě?

Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném vále na plát tenký asi 0,5 – 1 cm a pomocí skleničky či hrnečku z něj vykrajujte kolečka o průměru zhruba 5 centimetrů. Na kolečko vždy pomocí lžičky naneste trochu džemu a druhým kolečkem jej poté přiklopte a důkladně je spojte, okraje je potřeba umačkat, aby Vám při pečení náplň nevytekla.

4

Koblihy umístíme s dostatečnými mezerami mezi sebou na plech vyložený pečicím papírem a necháme je ještě asi 15 minut kynout.  Potom koblihy dáme péct do trouby vyhřáté na zhruba 180 °C a pečeme je asi 15 minut. Po vytažení z trouby je můžeme potřít rozpuštěným máslem a pocukrovat třtinovým moučkovým cukrem.

Autor: Jana F. | Zobrazit autorská práva

Fotografie: Jana F.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Jak na zdravější pečenáče | recept. Jistě znáte pečenáče, oblíbené kousky ryb osmažené v trojobalu a naložené na sladkokyselo. Ty kupované bohuže…