Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit marinované kapří řízky | recept

Marinované kapří řízky | recept. Následující recept by se vám mohl hodit po Štědrém dnu. Leckde zbydou řízky z kapra, které už nikdo nechce jíst. Poradíme vám, jak z nich udělat pochoutku třeba na Silvestra – pečenáče. Pečenáče si podle tohoto návodu můžete udělat kdykoliv, nejenom na Vánoce. Hodí se všechny druhy ryb. Marinovat se mohou i řízky obalené jen v těstíčku ochuceném třeba mletou paprikou. Je to dobrá chuťovka k pivu.

Co je potřeba

  • filety z kapra
  • sůl
  • pepř
  • citronovou šťávu
  • hladkou mouku
  • vejce
  • strouhanku
  • tuk na smažení

Nálev:

  • 400 ml vody
  • 400 ml octa 8%
  • 70 g cukru
  • 10 g soli
  • mrkev
  • cibuli
  • celer
  • hořčičné semínko
  • celý pepř
  • bobkový list
1

Kapra stáhneme z kůže, nakrájíme na podkovy a ty překrojíme podél páteře napůl. Pomocí vykosťovacího nože odstraníme žeberní kosti a páteř. Kosti se zbytky masa použijeme na polévku. Kůži stahujeme, protože i po marinování zůstane tvrdá. Připravené kapří filety osolíme a pokapeme citronovou šťávou. Necháme v chladu odležet několik hodin.

2

Odleželé rybí maso opláchneme, osušíme papírovým ubrouskem a znovu lehce osolíme a okořeníme mletým pepřem. Filety jsme opláchli, protože citronová šťáva se solí vytáhla z masa pachuť rybiny, která mnohým lidem vadí. Pak řízky obalíme v mouce, rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance. Rybu obalujeme těsně před smažením, aby nestačila zvlhnout strouhanka. Osmažíme z obou stran na směsi sádla a ztuženého tuku. Necháme vychladnout, ale ještě před tím papírovou utěrkou odsajeme přebytečný tuk ze smažení.

3

Mezitím, co chladnou řízky, si připravíme nálev. Svaříme 400 ml vody se 400 ml octa, cukrem a solí. Jakmile nálev začne vřít, přisypeme hořčičné semínko, celý pepř a sejmeme z ohně. Do sklenic naskládáme pokrájenou mrkev, cibuli, celer a kapří řízky. Přidáme bobkový list a zalijeme horkým nálevem. Zavíčkujeme a po vychladnutí odložíme na týden do chladničky. Kosti z ryby se rozpustí, chutě se propojí a máte výbornou chuťovku. Vydrží až měsíc v chladu.

Pečenáče si tímto způsobem můžete připravit z jakékoli ryby. Do nálevu lze přidat feferonku, pečenáče jsou pak pikantnější.

 

Při servírování nesahejte do sklenice rukama, použijte vidličku. Nálev by se mohl začít kazit.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.