Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit marinovaný pečený lilek | recept z baklažánu

Jak připravit marinovaný pečený lilek | recept z baklažánu. Obecně cokoliv marinovaného či naloženého, zpravidla v notné dávce oleje, česneku a koření, je zárukou naprosté chuťové pecky. V případě lilku tomu není jinak. Pečený lilek, obalený v dokonalé směsi poměrně výrazných a různorodých surovin, napěchovaný do sklenic, zalitý zbytkem marinády a pár dní uleželý v lednici, je něco nepopsatelně unikátního. To prostě musíte zažít.

Co je potřeba

  • 4 lilky (celkem přibližně 1 kg)
  • 10 lžic olivového oleje
  • 4 lžíce octu Balsamico
  • 6 - 8 stroužků česneku
  • 4 lžíce kapary
  • 4 lžíce sójové omáčky (nejlépe výraznějšího typu Teriyaki)
  • 1 lžíce třtinového cukru (lze i med)
  • 1 hrst čerstvé petrželky
  • 1 hrst bazalky
  • 1 hrst máty
1

Lilek omyjte, nakrájejte na větší kostky či půlkolečka o síle cca 1 cm, přendejte na plech vyložený pečicím papírem a zlehka potřete olivovým olejem.

2

Pečte v předem vyhřáté troubě při 200 – 220 °C přibližně 30 minut. Lilky by měly být zlatohnědé.

3

Mezitím co se lilky opékají v troubě, připravte si ve větší míse marinádu. Nejprve spolu promíchejte olivový olej, ocet Balsamico, sójovou omáčku, cukr a prolisované stroužky česneku.

4

Poté přidejte kapary a posekané bylinky.

5

Jakmile jsou lilky ideálně upečené, ještě teplé je vložte do připravené marinády a opatrně promíchejte. Míchejte opravdu jemně, upečené lilky jsou velice měkké a mají tendenci se trhat. Což samozřejmě na chuti nic nezmění, ale esteticky při servírování nepřidá.

6

 Obalené lilky naskládejte do sklenice a pokud vám  ještě zbyla marináda, přidejte ji do sklenice k lilkům. Utěsněte víčkem a dejte do chladničky. Na dva až tři dny na tu dobrotu zkuste zapomenout a nechte ji odležet. Ovšem pokud nezapomenete, nevadí, unikátní je to už druhý den.

7

Marinované lilky servírujte nejlépe s rozpečenou bagetou či podávejte jako přílohu například ke grilovanému masu. Úžasné jsou i v kombinaci s těstovinami. No a zcela nejlepší jsou rovnou ze sklenice, nabírané vidličkou přímo u chladničky, ale pssssttt….

  • Ještě větší parády dosáhnete, pokud lilek neupečete v troubě, ale ugrilujete klasicky na grilu.  Grilem dodané kouřové aroma výslednou chuť ještě zintenzivní.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.