Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit nakládané cukety v pikantním oleji | recept

Jak připravit nakládané cukety v pikantním oleji | recept. Je až neuvěřitelné, jak málo stačí k oživení  nevýrazné cukety. V podstatě jen hezky dozlatova opéct v troubě a naložit do oleje ochuceného čerstvými bylinkami, chilli a česnekem. Rázem tak získáte naprostou chuťovou bombu, které nelze odolat.

Co je potřeba

  • 2 kg menších cuket
  • sůl a pepř dle chuti
  • 50 ml olivového oleje
  • šťáva z 1 malého citronu
  • 5 stroužků česneku (resp. 1 cuketa=1 stroužek česneku)
  • 1 lžička pikantní kořenící směsi Chilli Vegi (případně čerstvé či sušené chilli)
  • hrst čerstvého tymiánu

 

 

1

Omyté neoloupané cukety nakrájejte na centimetr silné plátky, vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a ze všech stran je potřete olivovým olejem (cca 4 lžíce), osolte a opepřete (ideálně čerstvě drceným pepřem).

2

Pečte v předem vyhřáté troubě při 220 °C přibližně 40 minut, či dozlatova. Kolečka by stále měla držet tvar.

3

Během pečení cuket si připravte marinádu. V misce metličkou promíchejte nadrobno nasekaný tymián, prolisované stroužky česneku, pikantní kořenící směs Chilli Vegi, citronovou šťávu a 5 lžic oleje. Pokud uváděnou kořenící směs nemáte, přidejte do marinády nadrobno pokrájenou chilli papričku nebo chilli koření a osolte.

4

Opečené cukety vyndejte a horké je přesuňte do větší mísy, kde je  promíchejte s připravenou marinádou. Pracujte opatrně, upečená cuketa je měkká a kolečka by se neměla potrhat.

5

Ochucenými a stále teplými cuketami naplňte (saponátem vymyté a vroucí vodou vypláchnuté) sklenice. Nebojte se cukety do sklenice pevně stlačovat, aby mezi nimi nezůstal přebytečný vzduch. Závěrečně zalijte zbylým olivovým olejem.

6

Takto připravenou pochoutku nechejte zavíčkovanou v lednici alespoň tři dny proležet a pak můžete konzumovat.  Naloženou cuketu můžete podávat jako předkrm i hlavní chod. Hodí se k těstovinám i jako příloha ke grilovanému masu či sýrům. V lednici s přehledem měsíc vydrží a pokud skleničky zavaříte, máte na rok vystaráno.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.