Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit nevinně vinné želé | recept s vínem

Jak připravit nevinně vinné želé | recept s vínem

Jak připravit nevinně vinné želé | recept s vínem. Marmeláda, džem, želé - tradičně s ovocem jako výchozí surovinou, někdy obohacené čokoládou, kořením i netradičně, ale velice chutně, alkoholem.Nabízím vám tip na opravdu božskou delikatesu, kde výchozí surovinou bude právě víno a s ovocem bude mít společnou jen čerstvě vylisovanou  šťávu. Věřte, že ve spojení s aromatickým kořením a cukrem bude vinné želé excelentní.

Co je potřeba

  • 0,5 l sladšího vína s ovocnější chutí (lze jak bílé, tak červené)
  • 500 g želírovací cukru
  • 150 ml šťávy z pomerančů
  • 4 svitky skořice
  • 3 hvězdičky badyánu
  • 7 – 10 hřebíčků
  • ½ lžičky mletého badyánu
  • ½ lžičky mletého nového koření
  • ½ lžičky mleté skořice

 

 

1

Do hrnce nalijte víno (já použila bílé) a přidejte želírovací cukr. Víno s cukrem začněte velice mírně zahřívat a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.

Jak připravit nevinně vinné želé | recept s vínem
2

Přidejte směs koření - svitky skořice, badyán, hřebíček a zároveň i sypké koření -  mletý badyán, mleté nové koření a mletou skořici. Směs opět chvilku zahřívejte a promíchávejte, aby se uvolnilo aroma z koření.

Jak připravit nevinně vinné želé | recept s vínem
3

Následně přilijte pomerančovou šťávu, pomalu zahřívejte a přiveďte do varu. Za stálého svižného míchání prudce vařte zhruba 7 minut.

Jak připravit nevinně vinné želé | recept s vínem
4

V této chvíli je želé stále tekuté. Přeceďte ho přes cedník a zkuste, zda je želé již hotové. Postačí  k tomu lžička, kterou kápnete trochu želé na vychlazený talířek. Pokud kapka rychle zatuhne a nestéká, želé je ideální konzistence a  práce je u konce. Pokud tuhne pomalu, směs ještě chvíli povařte.

Jak připravit nevinně vinné želé | recept s vínem
5

Hotové želé rozlijte do horkých vypařených sklenic a zavíčkujte. Želé nechejte při pokojové teplotě chladnout, do druhého dne  zatuhne do marmeládové konzistence.  Případných světlejších kousků v želé se nelekejte, je to jemně zatuhlá pěna, která vznikne při vaření.

Želé podávejte s měkkými smetanovými sýry, nebo i s kvalitními a výraznými sýry s plísní. 

Jak připravit nevinně vinné želé | recept s vínem

Tipy

Z této vinné delikatesy můžete velice snadno připravit horký aromatický nápoj, blízce připomínající svařené víno. Je o poznání slabší a o něco sladší, každopádně jedinečný. K přípravě stačí hrnek, horká voda a lžička k nabírání želé. Množství lžiček záleží čistě na vás. Přidávat můžete i v průběhu, želé se v teplé vodě okamžitě rozpustí.

Vinné želé dokonale poslouží i k dozdobení cukrovinek.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na želé z kiwi | recept
Jak na želé z kiwi | recept
Želé z kiwi | recept. Kiwi je u nás v zimě poměrně snadno dostupné ovoce. Jeho cena sice nenahrává mohutné konzumaci, ale jak se říká, na zdraví…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.