Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit nevinně vinné želé | recept s vínem

Jak připravit nevinně vinné želé | recept s vínem. Marmeláda, džem, želé - tradičně s ovocem jako výchozí surovinou, někdy obohacené čokoládou, kořením i netradičně, ale velice chutně, alkoholem.Nabízím vám tip na opravdu božskou delikatesu, kde výchozí surovinou bude právě víno a s ovocem bude mít společnou jen čerstvě vylisovanou  šťávu. Věřte, že ve spojení s aromatickým kořením a cukrem bude vinné želé excelentní.

Co je potřeba

  • 0,5 l sladšího vína s ovocnější chutí (lze jak bílé, tak červené)
  • 500 g želírovací cukru
  • 150 ml šťávy z pomerančů
  • 4 svitky skořice
  • 3 hvězdičky badyánu
  • 7 – 10 hřebíčků
  • ½ lžičky mletého badyánu
  • ½ lžičky mletého nového koření
  • ½ lžičky mleté skořice

 

 

1

Do hrnce nalijte víno (já použila bílé) a přidejte želírovací cukr. Víno s cukrem začněte velice mírně zahřívat a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.

2

Přidejte směs koření - svitky skořice, badyán, hřebíček a zároveň i sypké koření -  mletý badyán, mleté nové koření a mletou skořici. Směs opět chvilku zahřívejte a promíchávejte, aby se uvolnilo aroma z koření.

3

Následně přilijte pomerančovou šťávu, pomalu zahřívejte a přiveďte do varu. Za stálého svižného míchání prudce vařte zhruba 7 minut.

4

V této chvíli je želé stále tekuté. Přeceďte ho přes cedník a zkuste, zda je želé již hotové. Postačí  k tomu lžička, kterou kápnete trochu želé na vychlazený talířek. Pokud kapka rychle zatuhne a nestéká, želé je ideální konzistence a  práce je u konce. Pokud tuhne pomalu, směs ještě chvíli povařte.

5

Hotové želé rozlijte do horkých vypařených sklenic a zavíčkujte. Želé nechejte při pokojové teplotě chladnout, do druhého dne  zatuhne do marmeládové konzistence.  Případných světlejších kousků v želé se nelekejte, je to jemně zatuhlá pěna, která vznikne při vaření.

Želé podávejte s měkkými smetanovými sýry, nebo i s kvalitními a výraznými sýry s plísní. 

Z této vinné delikatesy můžete velice snadno připravit horký aromatický nápoj, blízce připomínající svařené víno. Je o poznání slabší a o něco sladší, každopádně jedinečný. K přípravě stačí hrnek, horká voda a lžička k nabírání želé. Množství lžiček záleží čistě na vás. Přidávat můžete i v průběhu, želé se v teplé vodě okamžitě rozpustí.

Vinné želé dokonale poslouží i k dozdobení cukrovinek.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články