Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit orientální salát z pečené zeleniny | recept

Jak připravit orientální salát z pečené zeleniny | recept

Jak připravit orientální salát z pečené zeleniny | recept. Mísa plná pečené zeleniny, která je, díky orientálnímu koření, skutečnou delikatesou. Voňavé a chuťově výrazné koření se s pečenou zeleninou, výborně doplňuje. Závěrečné dochucení sezamovou zálivkou je pak krokem k naprosté dokonalosti.

Co je potřeba

  • 1 větší lilek
  • 1 menší květák
  • 1 červená paprika
  • 1–2 červené cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 6 lžic olivového oleje
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • ½ lžičky celého římského kmínu (lze vynechat a přidat více mletého)
  • ½ lžičky kurkumy
  • 1 lžička uzené papriky
  • ½ lžičky soli
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 1 hrst sušených brusinek

Na zálivku:

  • 2 lžíce sezamové pasty (tahini)
  • šťáva z ½ citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce vody
1

Nejprve si očistěte a nakrájejte veškerou zeleninu. Lilek na větší kostky, červenou papriku rovněž tak, květák rozdělte na menší růžičky, cibuli nakrájejte na klínky a česnek na silnější plátky.

Jak připravit orientální salát z pečené zeleniny | recept
2

Nakrájenou zeleninu přemístěte na plech vyložený pečicím papírem.

Jak připravit orientální salát z pečené zeleniny | recept
3

Do misky vsypte veškeré koření, tedy římský kmín, jak mletý, tak celý, uzenou papriku, kurkumu a sůl. Pokud doma máte přímo orientální směs koření, například za´tar či ras el hanout, máte to jednodušší. Rozhodně místo mnou použitého koření dejte přiměřené množství této směsi.

Jak připravit orientální salát z pečené zeleniny | recept
4

Ke koření přilijte olej a promíchejte.

Jak připravit orientální salát z pečené zeleniny | recept
5

Směsí pak polijte zeleninu a důkladně promíchejte. Je potřeba, aby byl každý kousek zeleniny hezky obalený, ochucený. Pokud se vám bude zdát zelenina stále příliš suchá, dodejte olej. Lilek ho dost vypije a pro výslednou chuť je olej zapotřebí.

Jak připravit orientální salát z pečené zeleniny | recept
6

Ochucenou zeleninu pečte v předem vyhřáté troubě při 220 ˚C (horkovzdušná trouba 200 ˚C) přibližně 50 minut do zlatohněda. Pokud se zelenina jemně připeče, jako mně, není to absolutně na škodu. Chuť je pak výraznější. Zelenina ale nesmí být samozřejmě spálená.

Jak připravit orientální salát z pečené zeleniny | recept
7

V průběhu pečení v misce metličkou prošlehejte tahini pastu, citronovou šťávu, olivový olej a vodu. Zálivku lze také prošlehat přímo v mixéru.

Jak připravit orientální salát z pečené zeleniny | recept
8

Upečenou zeleninu přemístěte do větší mísy a přelijte zálivkou.

Jak připravit orientální salát z pečené zeleniny | recept
9

Společně pak s nasekanou petrželkou a brusinkami jemně promíchejte. Mně brusinky zrovna došly, tak jsem do salátu přidala rozinky a salát byl i s nimi excelentní.

Úžasně voňavý a kořeněný salát můžete podávat buď hned, ještě teplý či zastudena. Na talíři můžete  orientální dobrotu posypat dýňovými či sezamovými semínky, výborné jsou i pistácie.

Jak připravit orientální salát z pečené zeleniny | recept

Tipy

Budete-li salát připravovat pro více lidí, můžete ho takzvaně nastavit. Přidáním bulguru či kuskusu bude salátu více a také více zasytí.

Varování

Při míchání kořenící směsi se zeleninou doporučuji použít rukavice. Kurkuma opravdu barví.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.