Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit orientální salát z pečené zeleniny | recept

Jak připravit orientální salát z pečené zeleniny | recept. Mísa plná pečené zeleniny, která je, díky orientálnímu koření, skutečnou delikatesou. Voňavé a chuťově výrazné koření se s pečenou zeleninou, výborně doplňuje. Závěrečné dochucení sezamovou zálivkou je pak krokem k naprosté dokonalosti.

Co je potřeba

  • 1 větší lilek
  • 1 menší květák
  • 1 červená paprika
  • 1–2 červené cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 6 lžic olivového oleje
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • ½ lžičky celého římského kmínu (lze vynechat a přidat více mletého)
  • ½ lžičky kurkumy
  • 1 lžička uzené papriky
  • ½ lžičky soli
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 1 hrst sušených brusinek

Na zálivku:

  • 2 lžíce sezamové pasty (tahini)
  • šťáva z ½ citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce vody
1

Nejprve si očistěte a nakrájejte veškerou zeleninu. Lilek na větší kostky, červenou papriku rovněž tak, květák rozdělte na menší růžičky, cibuli nakrájejte na klínky a česnek na silnější plátky.

2

Nakrájenou zeleninu přemístěte na plech vyložený pečicím papírem.

3

Do misky vsypte veškeré koření, tedy římský kmín, jak mletý, tak celý, uzenou papriku, kurkumu a sůl. Pokud doma máte přímo orientální směs koření, například za´tar či ras el hanout, máte to jednodušší. Rozhodně místo mnou použitého koření dejte přiměřené množství této směsi.

4

Ke koření přilijte olej a promíchejte.

5

Směsí pak polijte zeleninu a důkladně promíchejte. Je potřeba, aby byl každý kousek zeleniny hezky obalený, ochucený. Pokud se vám bude zdát zelenina stále příliš suchá, dodejte olej. Lilek ho dost vypije a pro výslednou chuť je olej zapotřebí.

6

Ochucenou zeleninu pečte v předem vyhřáté troubě při 220 ˚C (horkovzdušná trouba 200 ˚C) přibližně 50 minut do zlatohněda. Pokud se zelenina jemně připeče, jako mně, není to absolutně na škodu. Chuť je pak výraznější. Zelenina ale nesmí být samozřejmě spálená.

7

V průběhu pečení v misce metličkou prošlehejte tahini pastu, citronovou šťávu, olivový olej a vodu. Zálivku lze také prošlehat přímo v mixéru.

8

Upečenou zeleninu přemístěte do větší mísy a přelijte zálivkou.

9

Společně pak s nasekanou petrželkou a brusinkami jemně promíchejte. Mně brusinky zrovna došly, tak jsem do salátu přidala rozinky a salát byl i s nimi excelentní.

Úžasně voňavý a kořeněný salát můžete podávat buď hned, ještě teplý či zastudena. Na talíři můžete  orientální dobrotu posypat dýňovými či sezamovými semínky, výborné jsou i pistácie.

Budete-li salát připravovat pro více lidí, můžete ho takzvaně nastavit. Přidáním bulguru či kuskusu bude salátu více a také více zasytí.

Při míchání kořenící směsi se zeleninou doporučuji použít rukavice. Kurkuma opravdu barví.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.