Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit ostružinový likér | recept

Jak připravit ostružinový likér | recept

Recept na likér. Ostružinový likér je spíše takové „babské“ pití – méně alkoholický, sladkokyselý a aromatický nápoj, jako stvořený (v malé míře) na podvečerní dámský „sedánek“. Ale když se ostružinový likér povede, a když není tak úplně lihuprostý, pánové si také občas malý pohárek dají. Jak připravit ostružinový likér, aby všem chutnal?

Co je potřeba

Ostružiny, skořice, nové koření, cukr
Lihovina nebo líh

1

Aromatických ostružin s vyšším obsahem ovocných kyselin se hojně využívá k výrobě domácího ostružinového vína. Připravit ostružinový likér je méně pracné – pracujeme s menším množstvím surovin, nepřetáčíme. Ale především je při výrobě ostružinového likéru jistota, že se dílo nepokazí (což u vína při menších zkušenostech může nastat). Nevýhodou ostružinového likéru jsou vyšší vstupní náklady – musíme koupit alkohol, a ten je drahý. Útěchou může být, že ředěním při výrobě znásobíme jeho objemové množství (ovšem na úkor jeho alkoholové „síly“).

2

Recept číslo na ostružinový likér. Nasbíráme dva litry lesních ostružin. Poléhavé ostružiníky ježiníky při sběru mineme, jejich plody jsou sice sladší, ale méně výrazné – hodí se víc na džem. Ostružiny přebereme. Ale nepropíráme vodou. Důkladně je rozmačkáme a necháme v chladnu zakryté čtyři dny stát (v lednici nebo v chladném sklepě).

3

Cedník vyložíme starou utěrkou (nebo starou tetra plenkou), položíme na hrnec a rozmačkané ostružiny necháme vlastní vahou vykapat. Máme-li zkušenosti s vykapáváním v plátně bez cedníku (třeba ve speciálním textilním sáčku), využijeme toho.

4

Ve třech deci svaříme půl kila cukru, kousek celé skořice, tři kuličky nového koření. Přidáme vymačkanou šťávu z ostružin a velmi pomalým varem sváříme asi půl hodiny.

5

Svařený ovocný sirup necháme vychladnout, vyndáme z něj koření. Pak smícháme s litrem nějaké kořalky bez chuti (vodka, žitná), která má okolo 40 % alkoholu. Nebo ostružinový sirup smícháme s půllitrem lihu, ale v tom případě musíme do sirupu použít ne 300, ale 800 mililitrů vody.

6

Přes filtrační papír v nálevce stočíme do lahví s uzávěrem. Necháme ještě do Vánoc odležet. Servírujeme v malých – nejlépe křišťálových – pohárcích jako aperitiv, digestiv nebo k odpolední kávě se zákuskem.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články