Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit pečený lilek s omáčkou z manga a tahini | recept

Jak připravit pečený lilek s omáčkou z manga a tahini | recept. Následující recept na nepříliš známou úpravu lilku pochází z orientální kuchyně. Jídlo je trochu náročnější na vstupní suroviny, ne každý je má doma. Pokud ale máte rádi baklažány (lilky) pokrm vás nadchne a nebudete litovat vstupní investice do potřebných ingrediencí. Tuto stále oblíbenější zeleninu si totiž podle našeho návodu budete chtít uvařit znovu. 

Co je potřeba

  • 2–3 lilky
  • 150 g tahini
  • 4 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1 lžička drceného česneku
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce mangového čatní
  • 2 lžíce srirachy
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 nakrájená jarní cibulka
  • 1 malá chilli paprička
  • sezamová semínka
  • arašídy
  • sumac (volitelně)
1

Lilek na několika místech propíchněte jehlicí, potřete olejem a pečte v troubě při 180 °C asi 30 minut do změknutí. Pečený lilek rozkrojte na polovinu nebo na způsob vějíře na plátky. 

2

Tahini smíchejte s 2 lžícemi sezamového oleje a malým množstvím vody. Důkladně prošlehejte, aby se vše spojilo dohromady do hladké nadýchané konzistence.

3

Zbylé dvě lžíce oleje nalijte do pánve s ostatními předepsanými ingrediencemi: drceným česnekem a zázvorem, sojovou omáčkou, mangovým čatní,srirachou a rýžovým octem. Asi 2 minuty společně prohřívejte, dokud se vše nespojí. Výsledná omáčka sice nevypadá příliš lákavě, ale je opravdu vynikající.

4

Servírujte následujícím způsobem: na talíř nalijte část našlehaného tahini, položte pečený rozkrojený lilek a přelijte mangovou omáčkou. Ozdobte drcenými arašídy a kolečky jarní cibulky s natí. Volitelně můžete dochutit kořením sumah.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.