Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit pikantní čatní ze sušených meruněk | recept

Jak připravit pikantní čatní ze sušených meruněk | recept. Jedinečná specialita, která vás osloví svou intenzivní sladkokyselou chutí a marmeládově vláčnou konzistencí. Té je v případě tohoto čatní dosaženo rozvařením sladkých sušených meruněk s červenou cibulí, delikátně doplňující výrazný akcent česneku a hrubozrnné hořčice.

Co je potřeba

  • 200 g sušených meruněk
  • 1 červená cibule
  • 2–3 stroužky česneku
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 150 ml jablečného octa
  • 150 ml vody
  • 2–3 lžíce hrubozrnné hořčice
  • špetka soli
1

Sušené meruňky nakrájejte na malé kousky. Čím menší budou, tím půjdou lépe rozvařit a výsledné čatní bude celistvější.

2

Nakrájené meruňky vsypte do kastrůlku společně s najemno nakrájenou červenou cibulí, drobně nasekaným česnekem, cukrem a vše zalijte octem a vodou.

Pomalu přiveďte k varu a na mírném ohni za občasného míchání vařte přibližně 15 minut do zhoustnutí a změknutí meruněk. Z počátku vařte přiklopené, ke konci ale poklici odklopte, aby se mohl zbylý ocet vypařit a čatní se rozvonělo zkaramelizovaným cukrem.

3

Poté rozvařenou směs ochuťte hořčicí a špetkou soli. Pár minut společně za stálého míchání prohřejte. V této fází ochutnejte a pokud by bylo čatní příliš kyselé a ostré, přidejte dle chuti ještě další cukr.

4

Horké čatní rozdělte do sklenic a zavíčkujte. V pokojové teplotě nechejte zcela vychladnout, poté skladuje v temnu a chladu. V lednici vydrží opravdu dlouho. Měsíc určitě, poté už jsme poslední skleničku zkonzumovali.

Meruňkové čatní skvěle doplní sušenou šunku, se kterou vytvoří opravdovou delikatesu, ale chutná i s výraznými aromatickými sýry (plísňové či kozí).  Báječně zvýrazní i jemnou chuť kuřecího masa či bělomasých ryb a promíchané s těstovinami zastane rychlou a nesmírně chutnou večeři.

S octy i hořčicemi můžete u tohoto čatní bez obav experimentovat a tím lehce obměňovat jeho chuť. Neváhejte využít vinného octa či bylinkou ochuceného octa a druhů hořčic je rovněž celá řada. Ba co víc, do čatní můžete přidat i čerstvé bylinky. Rozmarýn či tymián jej doslova pozvednou.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.