Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit pikantní meruňkové čatní s kari | recept

Jak připravit pikantní meruňkové čatní s kari | recept. Sladkokyselá, avšak v závěru překvapivě pikantní chuť tohoto čatní, v němž jsou sladké a lehce zkaramelizované meruňky prolnuty ostrým kari a zázvorem, vytvoří z plátku masa či kusu sýra opravdu majestátní delikatesu.

Co je potřeba

  • 1 kg meruněk
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 větší cibule
  • 200 g krupicového cukru
  • 100 ml jablečného octa
  • 100 ml balzamikového octa
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžička kari
  • 1 lžička červené kari pasty
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • 1 lžička soli
1

Meruňky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na menší kousky.

2

V hrnci na rozpáleném oleji osmahněte nadrobno nasekanou cibuli.

 Dle chuti můžete cibule nakombinovat a použít například jednu kuchyňskou a jednu červenou, či pracovat jen s červenou.

3

Jakmile cibule lehce zezlátne přidejte k ní nadrobno nasekaný česnek, najemno nastrouhaný zázvor, sůl, kari i kari pastu. Promíchejte a nechejte rozvonět.

4

K základu poté přidejte očištěné a nakrájené meruňky, cukr, hořčičné semínko a podlijte octem. Na středním ohni nechejte zavařit, přiklopte a duste 15–20 minut, dokud se meruňky nerozvaří. Následně odklopte a dalších 10 minut na mírném ohni za stálého míchání pomalu vařte. Ocet tím vyčpí a vystoupí příjemně nasládlá vůně.

V této fázi čatní ochutnejte a případně doslaďte.

5

Horkou směsí plňte vyvařené zavařovací sklenice, ihned zavíčkujte a nechejte v pokojové teplotě zchladnout. Skladujte v chladu a temnu.

Takto připravené meruňkové čatní báječně doplní plísňové i čerstvé sýry, plátek grilovaného či pečeného masa, ale luxusní je i zjemněné, lehce naředěné lahodnou smetanou a následně promíchané s těstovinami.

  • Toto čatní dává prostor vašim chutím a fantazii. Lze jej například doplnit sladkými rozinkami, nebo zmírnit jeho pikantnost vynecháním zázvoru a provonět jej hřebíčkem. Během chvilky z čatní připravíte i jedinečný dip. V poměru 1:1 jej promíchejte s majonézou a máte hotovo.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.