Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit pikantní teplou cuketovou pomazánku se sušenými rajčaty | recept

Jak připravit pikantní teplou cuketovou pomazánku se sušenými rajčaty | recept. Jiná, netradiční, a na topinky bezkonkurenční. Naprosto fantastická pomazánka, která vám dokáže, že i z jemné cukety lze za přispění patřičného koření, šunky a sýru připravit pomazánku veskrze pikantní a výraznou, která bude tou pravou pochoutkou podávanou k dobře vychlazenému pivu.

Co je potřeba

  • 300 g mladých cuket
  • 100 g šunky
  • 120 g tučného sýru v celku (gouda či eidam, který lze i uzený)
  • 6 ks sušených rajčat v oleji
  • 2 jarní cibulky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce červené kari pasty
  • 4 lžíce oleje ze sušených rajčat
  • sůl a pepř dle vlastní chuti
1

Cukety omyjte, je-li nutné, slupku oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Zároveň nastrouhejte také sýr, ten ale najemno.

Pomazánka je skvělá i s uzenou parenicou, kterou jsem do receptu použila.

2

Šunku nakrájejte na malé kostičky, česnek nadrobno nasekejte, okapaná rajčata nakrájejte na malé kousky a cibulku na tenká kolečka. Zelenou část cibulky si ale odložte stranou na závěrečné posypání.

Opravdoví labužníci mohou pomazánku zpestřit slaninou místo šunky.

3

Nyní na pánvi rozpalte olej z rajčat a osmahněte na něm nakrájenou šunku.

4

Jakmile se opeče, přidejte k ní česnek a bílou část nakrájené cibulky. Nechejte zesklovatět.

5

Do pánve následně přidejte nastrouhanou cuketu s nakrájenými rajčaty a duste přibližně 5 minut. V případě potřeby podlijte trochou vody.

6

Na závěr směs dle chuti osolte a opepřete, dochuťte kari pastou a přisypte nastrouhaný sýr. Trochu sýru si nechejte na ozdobu před servírováním. Na slabém ohni nechejte sýr rozpustit a poté ihned teplé podávejte.

Nejlépe si tuto labužnickou pochoutku vychutnáte na klasické osmažené topince potřené česnekem, lehce zasypané zbylým sýrem a zelenou částí cibulky. Ovšem i na opraženém toastu či křupavé bagetě je to velká dobrota.

  • Tuto pomazánku si můžete dopřát i studenou. Příprava je zcela stejná, jen po dokončení nechejte pomazánku zchladnout a následně ji promíchejte se 100 g majonézy.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.