Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit plněné žampiony portobello | recept

Plněné žampiony portobello | recept. Žampiony portobello jsou větší, krémovější a chuťově výraznější než klasické bílé žampiony. Jedná se o větší a otevřené plodnice žampionu krémového. Skvěle se hodí ke grilování, pro přípravu steaku a bezmasých burgerů, ale také k zapékání. Jednoduchý a rychlý recept na žampiony portobello plněné špenátovo-smetanovou směsí naleznete v následujícím článku.

Co je potřeba

  • 6 menších žampionů portobello (samozřejmě můžete nahradit většími bílými žampiony)
  • 150 g creme fraiche (tučná zakysaná smetana, která má kolem 30 % tuku)
  • trocha olivového oleje
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 hrsti listového špenátu (část můžete nahradit čerstvými bylinkami)
  • sůl, pepř
  • trocha tvrdého sýru na zapečení
1

Portobello žampiony jsou velmi chutné a navíc také zdravé. Nalezneme v nich bílkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamíny A a D, hořčík, zinek, mangan, měď a další cenné látky. Díky obsahu beta-glukanů podporují žampiony imunitu, působí jako prevence proti vzniku rakoviny a zlepšují činnost vnitřních orgánů. Žampiony jsou velmi dietní a pomáhají vyrovnávat hladinu cukru v krvi.

2

A jaký je postup?

Žampiony důkladně omyjeme, vyjmeme a oloupeme nožičky a dáme je stranou. Hlavičky žampionů vydlabeme lžící a vnitřek si opět dáme stranou.

3

V pánvi rozpálíme olivový olej a opečeme na něm najemno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Poté přisypeme pokrájené nožičky a vnitřní část klobouků. Vše chvíli podusíme, přidáme pokrájený špenát (případně čerstvé bylinky – např. medvědí česnek a popenec) a nakonec vmícháme creme fraiche. Směs osolíme a opepříme dle chuti.

4

Hlavičky žampionů osolíme a vnitřky potřeme trochou olivového oleje. Následně každý klobouček naplníme připravenou směsí.

5

Žampiony dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 15 minut. Chvilku před koncem pečení můžeme houby posypat strouhaným sýrem.

6

Plněné žampiony portobello podáváme s vařenými či pečenými brambory a čerstvou zeleninou.

Do náplně můžete místo creme fraiche použít i lehčí zakysanou smetanu, v tom případě ji vmíchejte, až houby se špenátem trochu vychladnou. Přidat můžete také vejce nebo cottage cheese.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit zázvorové svařené víno
Jak připravit zázvorové svařené víno | recept na domácí svařák se zázvorem. Když se dvě věci, které samy o sobě zahřejí, spojí dohromady, vznikne z to…
Jak připravit horkou Becherovku
Jak připravit horkou Becherovku | recept na horký alkoholický nápoj místo svařáku. Becherovka je plná léčivých bylinek (vlastně tedy plná zdraví, že).…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.