Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit polotovar na čaj z černého rybízu | recept

Polotovar na čaj z černého rybízu | recept. Černý rybíz obsahuje velké množství vitaminu C a pektinu. Díky obsahu pektinu, šťávy a džemy z něj vyrobené, snadno houstnou a nemusí se přidávat průmyslově vyráběný pektin. Při správném postupu zavařování přechází část vitaminu C do ovocných konzerv, proto bychom měli přebytek rybízu zpracovat do zásob na zimu. Byla by velká škoda nechat ho opadat. Rybíz obsahuje kromě jiných látek také rutin, který zpevňuje cévy. V lidovém léčitelství se odvar z plodů a listů doporučuje při horečkách a kašli. Lahodný černorybízový čaj nemusíte pít jen když vás trápí nějaké onemocnění, je dobrý i na zahřátí nebo jako součást pitného režimu.

Co je potřeba

  • 1 kg černého rybízu
  • 700 g krupicového cukru
  • 2 kávové lžičky mleté skořice
  • 8 polévkových lžic dobrého rumu
1

Rybíz sklízíme až když je vybarvený a plně vyzrálý. Případné nedozrálé bobulky by zbytečně pokazily chuť vyráběného polotovaru. Léčivé jsou i listy rybízu. Pěkné listy můžeme povařit s rybízem a před plněním do sklenic je vyjmout.

2

Černý rybíz přebereme a nasucho protřeseme v drátěném cedníku. Odstraníme tak „bubáky“. Pak rybíz na témže sítu opláchneme proudem vody. Nečistoty se zachytí na sítu pod ovocem.

3

Rybíz vložíme do vhodné nádoby, zasypeme pískovým cukrem a přidáme mletou skořici. Nejlepší skořice je cejlonská, má jemnou chuť a nízký obsah škodlivého kumarinu. Přivedeme k varu a vaříme 8 minut. Mícháme, aby se rozpustil cukr. Takto krátkým varem se nezničí všechny vitaminy. Po uplynutí 8 minut odstavíme mimo zdroj tepla. Po částečném zchladnutí vmícháme do rozvaru 8 polévkových lžic rumu a promícháme.

4

Rybízový rozvar plníme do sklenic. Můžeme si pořídit malé jednoporcové skleničky nebo použijeme větší a potřebné množství rozvaru po částech odebíráme. Směs se nemusí zavařovat, nekazí se. Ovocný čaj připravíme tak, že zalejeme několik lžiček rybízu horkou vodou. Množství si každý určí sám podle sebe.

5

Tip: Černý rybíz můžete i sušit. Celé větvičky, získané z prořezu keře nebo stromku, zavěste na tmavé suché místo s proudícím vzduchem. Rybíz se krásně usuší, zůstane na stopkách, neopadá. Sušené listy a plody uchovávejte na tmavém místě nebo ve tmavé nádobě. Nemáte-li doma žádnou tmavou sklenici, stačí obalit byčejnou sklenici z čirého skla alobalem. Působením světla by sušené listy ztratily krásnou zelenou barvu.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit dýňové zelí | recept
Dýňové zelí | recept. Dušené zelí jako příloha neodmyslitelně patří k české kuchyni. Co když ale někdo nemůže, vzhledem k jeho nadýmavým účinkům, zelí…
Jak zavařit hrušky v medu | recept
Jak zavařit hrušky v medu | recept. Domácí kompoty se hodí mít v zásobě ve sklepě nebo spíži. V zimě je využijete na výborné koláče, dezerty nebo…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.