Co je potřeba

  • 420 gramů polohrubé mouky
  • 200 gramů hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce cukru
  • 1 špetka soli
  • 100 gramů másla
  • 300 ml mléka
  • 1 kostka droždí (standartní 42 g)
  • 3 lžíce rumu
  • podle potřeby marmeláda a sádlo na smažení
1

Čtyři lžíce vlažného mléka smícháme se lžící cukru, lžící mouky a rozdrobeným droždím. Necháme v teple vzejít kvásek – trvá to asi 15 minut. Pak smícháme oba druhy mouky se zbylým cukrem, přilijeme zbytek mléka a sůl. Přidáme rozpuštěné máslo (vlažné ne horké!), ve kterém jsme důkladně rozšlehali žloutek. Nakonec přidáme rum a všechny ingredience dobře promícháme. Necháme na teplém místě kynout asi hodinu.

2

Vykynuté těsto rozválíme na 2 cm silnou placku. Z té vykrajujeme za pomoci kulatého tvořítka (nebo například hrnečku) stejně velká kolečka. Na polovinu koleček dáme lžičku marmelády (v tomto případě platí, že méně je více) a přikryjeme druhým kolečkem. Druhé kolečko přikládáme na marmeládu horní (tzn. nepomoučenou) stranou.

3

Po okrajích dobře přitiskneme a na závěr ještě jednou vykrojíme. Tím se dobře spojí okraje koblihy a ta dostane zároveň pravidelný kulatý tvar. Koblihy skládáme vedle sebe na tác necháme pod bavlněnou utěrkou ještě 15 minut dokynout. Z této dávky těsta vytvoříme 30-40 koblih.

4

V hlubší pánvi nebo hrnci rozpálíme vysokou vrstvu sádla (v nouzi lze použít i olej) a koblihy na něm smažíme tak, aby plavaly. To je důležité, jinak se na nich nevytvoří onen pověstný světlejší proužek. Smažíme po obou stranách dozlatova. Na závěr ještě horké koblihy pocukrujeme moučkovým cukrem a rychle servírujeme. Ale chutnají velmi dobře i studené. Dobrou chuť!

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (12 votes)