Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit ratatouille podle tradičního receptu | recept

Jak připravit ratatouille podle tradičního receptu | recept

Ratatouille podle tradičního receptu | recept. Ratatouille je známý zeleninový pokrm pocházející z Francie. Pokud jej ještě neznáte, vězte, že jeho příprava je opravdu velmi jednoduchá a rychlá. Ratatouille můžete podávat jako přílohu, ale i jako samostatné jídlo, třeba jako lehkou večeři s pečivem. Jak ratatouille připravit, Vám poradíme v následujícím článku.

Co je potřeba

Na cca 4 porce je potřeba:

  • 1 větší lilek
  • 2 středně velké cukety
  • 2 různě barevné papriky (např. 1 červená a 1 žlutá či oranžová)
  • 3 větší rajčata
  • 2 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl, pepř, bobkový list, tymián, rozmarýn a případně i jiné bylinky
1

Ratatouille je tradiční francouzská dušená zelenina. Dalo by se říci, že se jedná o zdravější verzi leča, která obsahuje více druhů zeleniny a naopak zde chybí nezdravá uzenina a také vejce.

Při přípravě ratatouille můžete využít zbylou zeleninu nebo čerstvou zeleninu z Vaší zahrádky.

Toto jídlo obsahuje velké množství vlákniny, vitamínů a minerálů a naopak jen velmi málo tuku. Lilek se v naší zemi bohužel příliš nepoužívá, ač je velmi chutný, všestranně využitelný a navíc obsahuje mnoho cenných látek, mimo jiné např. vitamíny skupiny B, draslík, hořčík, železo, vápník. Lilek příznivě ovlivňuje krevní tlak a kožní onemocnění, podporuje funkci jater a čistí krev.

2

A jaký je postup?

Lilek před přípravou jídla pouze omyjte, nakrájejte jej na plátky, ty pak mírně posolte a nechte alespoň půl hodiny "vypotit", jinak by mohl zhořknout a navíc byste spotřebovali větší množství oleje, lilek totiž funguje jako houba.

3

V pánvi pak rozpalte olivový olej, přisypte kousky lilku a opékejte je asi 5 minut.

Mezitím omyjte a nakrájejte cukety (případně i oloupejte a odstraňte semínka – dle velikosti cuket), další druhy zeleniny také omyjte, případně oloupejte a nakrájejte na kousky, česnek pak můžete rozkrájet na plátky nebo prolisovat přímo do jídla.

4

Z pánve odeberte hotový lilek a přidejte trochu olivového oleje a poté kousky cukety, které opět opékejte asi 5 minut.

To samé poté zopakujte s kousky paprik. Potom přidejte na osminy nakrájená rajčata a nahrubo pokrájené cibule, znovu 5 minut osmažte.

5

Nakonec vraťte do pánve všechnu již osmaženou zeleninu a za stálého míchání ji opékejte ještě dalších 5 minut.

Zeleninovou směs dochuťte česnekem, solí, pepřem, čerstvými či sušenými bylinkami a nechte ji pod pokličkou chvilku dusit na mírném ohni.

6

Ratatouille můžete podávat s pečivem nebo třeba jako přílohu k masu či rybě.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.