Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit sirup a likér z bezinek | recept

Černý bez je léčivá rostlina. V lidovém léčitelství se používají květy, kůra, listy, kořeny i plody. V září začínají na keřích dozrávat černé plody, které mají široké kuchyňské využití. Vyrábějí se z nich sirupy, vína, likéry, marmelády nebo povidla. Šťáva z plodů intenzivně barví, proto se používá i na dobarvování některých kompotů. Bezinky se také suší na čaj. Bezinky obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, díky čemuž posilují imunitní systém, pomáhají při nachlazení a migréně, snižují krevní tlak. Bezinky velmi chutnají ptákům, proto je potřeba vypravit se na ně včas. Vyzkoušejte recept, který vám nabízím, určitě vám zachutná.

Co je potřeba

Sirup z bezinek:

  • 1 kg bobulek černého bezu – bezinek
  • 700 g krystalového cukru (možno nahradit třtinovým)
  • 1 l vody
  • šťáva ze 3 citronů
  • koření (například vanilka, skořice, hřebíček, badyán)

Chceme-li likér z bezinek, doplníme recept ještě o tyto suroviny:

  • 2dl silné zrnkové kávy
  • Božkov rum
1

Bezinky otrháme od třapin a odstraníme nedozrálé kuličky. Nedozrálé bezinky jsou mírně jedovaté a mají silné projímavé účinky, které nezmizí ani tepelnou úpravou. Zalijeme vodou a povaříme 20 minut. Můžeme přidat aromatické koření, přehlušíme tím nepříjemnou vůni bezinek při varu. Hodí se zejména vanilka, skořice, hřebíček nebo badyán.

2

Uvařené bezinky scedíme přes husté plátno a vymačkáme šťávu. Bezinky intenzivně barví, počítejte s tím, že plátno už nevyperete. Místo plátna můžete cedit přes husté síto, bezinkové pecičky jsou velmi malé.

3

K bezinkové šťávě přidáme cukr a zahříváme směs do jeho úplného rozpuštění. V této fázi si rozmyslíme, zda chceme sirup do vody pro děti, nebo likér pro dospělé. Vaříme-li dětem, přidáme šťávu ze tří citronů, promícháme a horký sirup plníme do lahví. Sterilujeme 20 minut při 80 °C.

4

Při přípravě bezinkového likéru pro dospělé vynecháme citron a přidáme 2 dl velmi silné zrnkové kávy. Káva pomůže srazit zemitou příchuť bezinek. Kávu samozřejmě před použitím přefiltrujeme. Do likéru lze přidat i instantní kávu, ale klasická mletá je mnohem lepší.

5

Do takto připraveného základu vmícháme rum Božkov. Výborný je Božkov mandlový. Lihovinu přidáváme v poměru 1:1, nebo podle vaši chuti. Likér by měl obsahovat alespoň 20 % alkoholu, aby se nekazil. Po přidání menšího množství alkoholu sirup raději uchovávejte v lednici. Tento likér má údajně příznivé účinky na zažívání, při nachlazení a posiluje imunitní systém. Přeji vám dobrou chuť.

Bezinková šťáva je výborná do jablečných povidel.

  • Bezinky se mají zpracovat ihned po sběru, velmi snadno plesniví.
  • Bezinky je nutné před konzumací tepelně upravit, syrové jsou mírně toxické.

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct domácí flapjack | recept
Domácí flapjack | recept. Flapjack je obdobou müsli tyčinek. Jeho základem jsou ovesné vločky doplněné různými druhy ořechů, sušeného ovoce, kaka…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.