Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit škvarkové pagáčky | recept

Škvarkové pagáčky jsou chutné placičky z rychlého kynutého těsta. Hodí se jako chuťovka k pivu nebo jako pečivo k luštěninovým polévkám (zvláště fazolové). Jejich příprava je rychlá a jednoduchá. Nabízím recept na škvarkové pagáčky krok za krokem i s fotkami.

Co je potřeba

  • 500 gramů hladké mouky
  • 1 kostka droždí (42 gramů)
  • 1 vejce
  • 150 gramů škvarků (cca třičtvrtě hrnku)
  • 2 lžíce sádla
  • 150 ml mléka
  • kmín na posypání
1

Ve vlažném mléce pečlivě rozšleháme vejce a přidáme rozdrobenou kostku droždí. Škvarky rozemeleme v mlýnku nebo nasekáme na velmi malé kousky. Přisypeme k základu škvarkových pagáčků a nakonec po částech zapracováváme hladkou mouku. Výsledkem by mělo být hladké nelepivé těsto, které lze pohodlně vyválet. Pokud je to třeba, přidáme ještě trochu mouky.

2

Rozpálíme troubu na 200 °C a připravíme si dva velké plechy vyložené pečicím papírem. Z těsta vyválíme 2–3 centimetry silný plát a vykrajujeme z těsta sklenicí větší kolečka. Na povrchu koleček nařízneme ostrým nožem mřížku (pouhé naznačení nestačí) a uložíme je na předem připravený plech. Posypeme je kmínem a potřeme rozpuštěným sádlem.

3

Škvarkové pagáčky pečeme v troubě dokud na povrchu nezezlátnou. Počítáme s tím, že při pečení ještě nakynou, dáváme je proto raději dál od sebe. Škvarkové pagáčky můžeme servírovat ještě horké, ale velmi dobře chutnají i studené. Dobrou chuť!

Před samotným vykrajováním těsto ochutnejte. Bude-li málo slané (záleží na původní chuti škvarků) dosolte je. Zdravější a chuťově zajímavější variantu škvarkových pagáčků připravíte, pokud jednu třetinu hladké mouky nahradíte celozrnnou.

Autor: notburga
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat placky z dýně | recept
Placky z dýně | recept. Využijte nabídky podzimních trhů a zkuste si doma uvařit nějaký pokrm z dýně. Dýně obsahují vitamin C a některé vitaminy skupi…
Jak na domácí Ferrero Rocher
Jak na domácí Ferrero Rocher | recept na domácí ferrero kuličky. Kdo by nemiloval, luxusní pochoutku zvanou Ferrero Rocher, že? Jemnou, vláčnou, krémo…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.