Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit slaný cuketový koláč | recept

Jak připravit slaný cuketový koláč | recept. Slaný cuketový koláč je dalším jídlem ze skupiny „cuketa stokrát jinak“. Připravujeme ho jako hlavní jídlo k obědu nebo k večeři, jako zákusek k čaji, pivu nebo vínu. Nabízíme recept a návod jak připravit slaný cuketový koláč.

Co je potřeba

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100g másla
  •  1 vejce
  •  2 špetky soli
  • 2 lžíce studené vody

 

Náplň:

  • 1/2 kg cukety
  •  1 cibule
  • 100 g šunky
  • 50 g eidamu
  • 3 vejce
  • lžíce strouhanky
  • 1/2 lžičky soli a trochu pepře
  • 2 stroužky česneku
  •  provensálské koření (lze vynechat)
  • kečup k podávání

 

1

 Na slaný cuketový koláč francouzského typu si připravíme křehké těsto ze 200 gramů hladké mouky, 100 gramů másla (může být i rostlinné), jednoho vajíčka, dvou špetek soli a dvou lžic studené vody. Těsto vypracujeme rukama. Když nelepí, zabalíme ho do mikrotenu a necháme v lednici hodinu odpočinout.

2

Na cuketovou náplň budeme potřebovat půl kilogramu čisté cukety. Cuketu oloupeme, ze starší vydlabeme semínka. Nastrouháme na hrubém struhadle. Dáme do cedníku a necháme odkapat puštěnou šťávu (několikrát promačkáme, aby cuketa měla co nejméně vody).

3

Na lžíci oleje zesklovatíme jednu střední cibuli a deset deka na nudličky pokrájené šunky. V míse rozmícháme cuketu, cibuli se šunkou, asi pět deka nastrouhaného sýru (typ eidam, čedar), tři celá vejce, lžíci strouhanky, půl lžičky soli, trochu mletého pepře, a dva prolisované stroužky česneku. Náplň můžeme okořenit provensálským kořením, ale pro někoho je moc aromatické.

4

Těsto vyndáme z lednice a vyložíme jím nepomaštěnou koláčovou formu (buď vyválíme a přeneseme nebo jen dlaněmi stejnoměrně vymačkáme. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a asi pět minut pečeme (povrch předpékaného těsta bude bělavý). Vytáhneme z trouby (troubu nevypínáme) a koláč necháme trochu zchladnout.

5

Na předpečený korpus rovnoměrně naneseme náplň. Slaný cuketový koláč znovu vložíme do trouby a pečeme zvolna tak dlouho, až náplň ztuhne a na povrchu se utvoří slabá lehce nahnědlá kůrčička.

6

Slaný cuketový koláč necháme mírně zchladnout. Můžeme ho jíst teplý i studený. Kdo má rád, může si porce pokapat kečupem.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat cuketový prejt | recept
Jak udělat cuketový prejt | recept. Cuketový prejt je dobré řešení, jak si dopřát alespoň iluze zabíjačkové pochoutky v době, kdy právě není „čas prej…
Jak připravit cuketové brownies | recept
Cuketové brownies | recept. Cuketa je všestranná letní zelenina. Jejím největším problémem však je, že se jí urodí hodně naráz. Pokud vám dochází nápa…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.