Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit slaný cuketový koláč | recept

Jak připravit slaný cuketový koláč | recept. Slaný cuketový koláč je dalším jídlem ze skupiny „cuketa stokrát jinak“. Připravujeme ho jako hlavní jídlo k obědu nebo k večeři, jako zákusek k čaji, k pivu nebo k vínu. Nabízíme recept a návod jak připravit slaný cuketový koláč.

Co je potřeba

Těsto:

200 g hladké mouky

100g másla

 1 vejce

 2 špetky soli

2 lžíce studené vody

Náplň:

1/2 kg cukety

 1 cibule

100 g šunky

50 g eidamu

3 vejce

lžíce strouhanky

1/2 lžičky soli a trochu pepře

2 stroužky česneku

případně provensálské koření

kečup k podávání

 

1

Cuketový koláč francouzského typu. Na slaný cuketový koláč si připravíme křehké těsto ze 200 gramů hladké mouky, 100 gramů másla (může být i rostlinné), jednoho vajíčka, dvou špetek soli a dvou lžic studené vody. Těsto vypracujeme rukama. Když nelepí, zabalíme ho do mikrotenu a necháme v lednici hodinu odpočinout.

2

Na cuketovou náplň budeme potřebovat půl kilogramu čisté cukety. Cuketu oloupeme, ze starší vydlabeme semínka. Nastrouháme na hrubém struhadle. Dáme do cedníku a necháme odkapat puštěnou šťávu (několikrát promačkáme, aby cuketa měla co nejméně vody).

3

Na lžíci oleje zesklovatíme jednu střední cibuli a deset deka na nudličky pokrájené šunky. V míse rozmícháme cuketu, cibuli se šunkou, asi pět deka nastrouhaného sýru (typ eidam, čedar), tři celá vejce, lžíci strouhanky, půl lžičky soli, trochu mletého pepře, a dva prolisované stroužky česneku. Náplň můžeme okořenit provensálským kořením, ale pro někoho je moc aromatické.

4

Těsto vyndáme z lednice a vyložíme jím nepomaštěnou koláčovou formu (buď vyválíme a přeneseme nebo jen dlaněmi stejnoměrně vymačkáme. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a asi pět minut pečeme (povrch předpékaného těsta bude bělavý). Vytáhneme z trouby (troubu nevypínáme) a koláč necháme trochu zchladnout.

5

Na předpečený korpus rovnoměrně naneseme náplň. Slaný cuketový koláč znovu vložíme do trouby a pečeme zvolna tak dlouho, až náplň ztuhne a na povrchu se utvoří slabá lehce nahnědlá kůrčička.

6

Slaný cuketový koláč necháme mírně zchladnout. Můžeme ho jíst teplý i studený. Kdo má rád, může si porce pokapat kečupem.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit cuketový nákyp | recept
Jak připravit cuketový nákyp | recept. Cuketový nákyp má několik výhod: je rychlý, zdravý a máme-li dobrý zdroj cuket a nemusíme je kupovat, pak je cu…
Jak upéct ovocný koláč | recept
Jak upéct ovocný koláč | recept. I když by asi ovocný koláč měl být kulatý, označení ovocný koláč se vžilo pro typ moučníku, kdy je na syrové těsto ro…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.