Jak připravit slaný cuketový koláč | recept
Jak připravit slaný cuketový koláč | recept. Slaný cuketový koláč je dalším jídlem ze skupiny „cuketa stokrát jinak“. Připravujeme ho jako hlavní jídlo k obědu nebo k večeři, jako zákusek k čaji, k pivu nebo k vínu. Nabízíme recept a návod jak připravit slaný cuketový koláč.
Co je potřeba
Těsto:
200 g hladké mouky
100g másla
1 vejce
2 špetky soli
2 lžíce studené vody
Náplň:
1/2 kg cukety
1 cibule
100 g šunky
50 g eidamu
3 vejce
lžíce strouhanky
1/2 lžičky soli a trochu pepře
2 stroužky česneku
případně provensálské koření
kečup k podávání
Cuketový koláč francouzského typu. Na slaný cuketový koláč si připravíme křehké těsto ze 200 gramů hladké mouky, 100 gramů másla (může být i rostlinné), jednoho vajíčka, dvou špetek soli a dvou lžic studené vody. Těsto vypracujeme rukama. Když nelepí, zabalíme ho do mikrotenu a necháme v lednici hodinu odpočinout.
Na cuketovou náplň budeme potřebovat půl kilogramu čisté cukety. Cuketu oloupeme, ze starší vydlabeme semínka. Nastrouháme na hrubém struhadle. Dáme do cedníku a necháme odkapat puštěnou šťávu (několikrát promačkáme, aby cuketa měla co nejméně vody).
Na lžíci oleje zesklovatíme jednu střední cibuli a deset deka na nudličky pokrájené šunky. V míse rozmícháme cuketu, cibuli se šunkou, asi pět deka nastrouhaného sýru (typ eidam, čedar), tři celá vejce, lžíci strouhanky, půl lžičky soli, trochu mletého pepře, a dva prolisované stroužky česneku. Náplň můžeme okořenit provensálským kořením, ale pro někoho je moc aromatické.
Těsto vyndáme z lednice a vyložíme jím nepomaštěnou koláčovou formu (buď vyválíme a přeneseme nebo jen dlaněmi stejnoměrně vymačkáme. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a asi pět minut pečeme (povrch předpékaného těsta bude bělavý). Vytáhneme z trouby (troubu nevypínáme) a koláč necháme trochu zchladnout.
Na předpečený korpus rovnoměrně naneseme náplň. Slaný cuketový koláč znovu vložíme do trouby a pečeme zvolna tak dlouho, až náplň ztuhne a na povrchu se utvoří slabá lehce nahnědlá kůrčička.
Slaný cuketový koláč necháme mírně zchladnout. Můžeme ho jíst teplý i studený. Kdo má rád, může si porce pokapat kečupem.
Diskuze k článku