Co je potřeba

  • 1 hrnek kulatozrnné rýže (např. Arborio)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 200 g mraženého nebo 400 g čerstvého listového špenátu
  • sůl, pepř, muškátový oříšek, čerstvé či sušené bylinky (petrželka, bazalka, ale i medvědí česnek apod.)
  • 2 lžíce másla
  • 50 g strouhaného parmezánu nebo jiného sýru
1

Špenát mimo již zmíněné menší množství železa obsahuje také vitamíny A, C a K, vitamíny skupiny B, draslík, hořčík, mangan, měď a další cenné látky.

2

Jaký je postup?

Na olivovém oleji opečeme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Poté přidáme špenát a na nízkém plameni jej chvilku podusíme a ochutíme jej.

3

Následně přisypeme rýži a opékáme ji asi 3 minuty. Vše zalijeme zeleninovým vývarem, promícháme a necháme pod pokličkou dusit na mírném ohni za občasného míchání asi 15 - 20 minut, dokud rýže nezměkne (dle druhu rýže). Rizoto podle chuti osolíme a okořeníme.

4

Poté pánev odstavíme z plotny a do rizota vmícháme máslo, nasekané čerstvé bylinky a strouhaný parmezán. Pánev přikryjeme pokličkou a necháme máslo a sýr rozpustit.

5

Rizoto podáváme sypané strouhaným sýrem, dozdobené čerstvými bylinkami.

Tipy
  • Je samozřejmě možné dodržet tradiční postup pro přípravu rizota – tedy dolévat vývar po naběračkách, jakmile se tekutina odpaří. Nicméně tento postup u špenátového rizota nepovažuji za nezbytný, proto je recept takto zjednodušen.
  • Část vývaru (asi 200 ml) lze nahradit suchým bílým vínem.
Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4
Average: 4 (3 votes)