Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit štědrovečerní hrachovou polévku | recept

Štědrovečerní hrachová polévka | recept. Štědrý večer bývá spojený s rybí polévkou, kaprem a bramborovým salátem. Pokud Vám však rybí polévka nechutná nebo chcete vyzkoušet něco jiného, zkuste si připravit štědrovečerní hrachovou polévku podle našeho receptu. Hrachovou polévku si na Štědrý večer připravovali již naši předkové.

Co je potřeba

  • 500 g zeleného či žlutého hrachu
  • 2 – 3 mrkve (případně jiná kořenová zelenina – petržel, celer apod.)
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř, majoránka a jiné čerstvé či sušené bylinky (např. petrželka či libeček)
  • voda
1

Hrách (a luštěniny obecně) je velmi zdravý, obsahuje velké množství rostlinných bílkovin a vlákniny. Dále v něm naleznete vitamíny skupiny B (včetně kyseliny listové), vitamíny C a E, z minerálů pak mimo jiné hořčík, fosfor, draslík, železo, vápník a zinek. Luštěniny by měly být pravidelnou součástí jídelníčku, nebojte se proto zařadit hrachovou polévku i na štědrovečerní tabuli.

2

A jaký je postup?

Hrách na 8 hodin (ale nejlépe přes noc) namočíme, poté vodu slijeme a zalijeme jej čistou vodou, k hrachu přisypeme trochu sušené majoránky nebo saturejky. Více o tom, jak správně vařit luštěniny naleznete zde: Jak správně vařit luštěniny | recept na čočkový hamburger.

3

Hrách uvaříme do poloměkka, poté k němu přidáme oloupanou a nakrájenou kořenovou zeleninu a uvaříme vše do měkka.

4

Nakonec polévku rozmixujeme ponorným mixérem, dochutíme prolisovaným česnekem, solí, pepřem a bylinkami.

5

Štědrovečerní hrachovou polévku podáváme s domácími krutóny. Postup pro jejich přípravu najdete v následujícím receptu: Jak uvařit výbornou hráškovou polévku | recept.

Polévka je hustá sama o sobě, pokud ji však chcete udělat svátečnější, můžete ji zahustit také cibulkou smaženou na másle, kterou lehce zaprášíte hladkou špaldovou moukou.

Pro zjemnění zkuste přidat trochu smetany.

Jestliže nedbáte na štíhlou linii, dozdobte polévku plátky křupavé slaniny.

Autor: Jana F. | Zobrazit autorská práva

Fotografie: Jana F:

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Vánoční kuba | recept. Tradičním vánočním pokrmem je houbový černý kuba. Připravuje se z krup, někde z krupek, koření a hub. Používají se tvrdší druhy…