Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit sušenky z pohankové mouky | recept

Pohankové sušenky jsou na přípravu jednoduché a rychlé, a navíc jsou zdravou variantou sladkého pečiva. Postup přípravy už nemůže být jednodušší, zamíchat několik ingrediencí, žádné odvažování, šlehání nebo hnětení. Uvedeme dvě verze, z nichž druhá je obohacena o další produkty a vyžaduje trochu delší přípravu.

Co je potřeba

pohanková mouky, loupaná pohanka, placičky, pečící papír, slunečnicová semínka, lněná semínka, strouhaný kokos, mrkev, vanilkový lusk, vanilkový cukr, med, olej, mléko

1

Jednoduché sušenky
Připravíme si dva hrnky pohankové mouky, dvě lžíce medu, neplný hrnek mléka a asi čtvrtku hrnku oleje. Pohankovou mouku smícháme s olejem a medem. Zpracujeme rukou tak, jako když děláme drobenku, pak přidáme mléko a zpracujeme na hladké těsto.

2

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. V mezičase si připravíme plech, který vyložíme papírem na pečení nebo vymastíme a lžící na něj tvoříme placičky. Délka pečení je asi půl hodiny.

3

Druhá varianta
Potřebujeme 2 hrnky loupané pohanky, 50 g slunečnicových semínek, 50 g lněných semínek, 50 g strouhaného kokosu, jednu větší mrkev, vanilkový lusk nebo jeden balíček vanilkového cukru

4

Oba druhy semínek a pohanku namočíme přes noc do vody, aby změkly. Tím, že se semínka stanou slizkými, lépe drží pohromadě. Namočená semínka s pohankou i s trochou vody dáme do mixéru, přidáme kokos a vše rozmixujeme na hustší hmotu. Přidáme nastrouhanou mrkev, která zároveň sušenky osladí. Z vanilkového lusku vyškrábeme semínka a přidáme ke směsi. Znovu vše rozmixujeme, aby vznikla kompaktní hmota.

5

Připravíme si plech a vyložíme papírem na pečení, lžící na něj tvoříme placičky. Pečeme asi půl hodiny dozlatova až dohněda.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct drobenkový makový koláč
Makový koláč z drobenky je z kategorie receptů pro začátečníky. Zvládne jej upéct naprosto každý, včetně starších dětí. Mezi dvěma vrstvami křupavé dr…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.