Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit švestkové knedlíky z tvarohového těsta | recept

Recept na švestkové knedlíky z tvarohového těsta krok za krokem. Tvarohové těsto je pro přípravu švestkových knedlíků velmi vhodné – připravené tvarohové těsto je „bezproblémové“, levné a při troše zkušeností je možno zvětšit jeho množství nad rámec předpisu, aniž by to výsledek nějak významně poznamenalo. Přinášíme recept a návod, jak připravit švestkové knedlíky z tvarohového těsta.

Co je potřeba

  • švestky
  • mouka
  • tvaroh
  • vajíčko
  • tuk
  • cukr
  • posýpka a máslo
1

Na švestkové knedlíky z tvarohového těsta můžeme použít švestky všech odrůd. Některé se ovšem dají těžko odpeckovat, a švestku s peckou někdo v knedlíku nemá rád. Proto jsou vhodnější švestky, z nichž lze pecku snadno vyndat v syrovém stavu. Výhodou půlení švestek je i to, že odhalíme případného červíka – larvu obaleče švestkového. Najít ji uvařenou knedlíku, to zkazí chuť všem stolovníkům. Švestky do knedlíků nepřislazujeme.

2

Na jeden knedlík se použije jedna švestka. Průměrná podzimní švestka váží asi 25 gramů, takže počítejme, že v kilogramu švestek je asi čtyřicet plodů. Počet švestkových knedlíků na porci je obecně těžko určitelný. Někde je pojídání švestkových knedlíků i předmětem soutěže. Minimální množství je asi šest švestkových knedlíků (na porci pro dámu a či menší dítě).

3

Základní rozpis na tvarohové těsto: 250 gramů hrubé mouky, jedno vejce, 30 gramů rostlinného tuku, 100 měkkého tvarohu, decilitr mléka, špetka soli. Potřebujeme-li těsta víc (nebo chceme zpracovat celý balíček tvarohu – 250 gramů), předepsané množství v poměru znásobíme.

4

Ze surovin rukama uhněteme vláčné a tvárné těsto. Na pomoučené pracovní ploše z něj vyválíme tlustý váleček, který rukou zploštíme. Na váleček poklademe vypeckované švestky. Nakrájíme dílky těsta mezi švestkami. Švestku zabalíme, aby bylo těsto dobře spojené. Hotové švestkové knedlíky z tvarohového těsta odkládáme na moukou posypanou plochu (plato a podobně).

5

Do velkého kastrolu dáme vařit vodu se lžičkou soli. Knedlíky do ní vhodíme a vaříme asi sedm minut. Uvařené vyplavou na povrch. Jestli jsme připravili knedlíky z větší dávky surovin, vaříme je nadvakrát, syrovým knedlíkům se nic nestane. Knedlíky vybíráme děrovanou naběračkou, ukládáme je do mísy a lehce promastíme máslem, aby se neslepovaly.

6

Na talířích sypeme podle svého zvyku. Švestkové knedlíky z tvarohového těsta jsou hotové. Dobrou chuť!

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.