Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit švestkové soufflé | recept

Soufflé nebo suflé je skvělá varianta ve chvíli, kdy máte strašnou chuť na švestkové knedlíky, ale nechce se vám s nimi patlat. Původně si na téhle pochoutce pochutnávali Francouzi, ale na české švestky se hodí stejně dobře.

Co je potřeba

  • 750 g plnotučného tvarohu
  • 1 kg švestek
  • 4 vejce
  • 120 g másla
  • 6 lžic cukru krupice
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 lžíce třtinového cukru
1

Troubu předehřejeme na 180 °C. Švestky omyjeme a vypeckujeme, zapékací micku vymažeme máslem a vysypeme krupicovým cukrem. Rozklepneme vajíčka a oddělíme žloutky od bílků. Společně rozmixujeme krupicový cukr, změklé máslo a žloutky. Když se vytvoříme hladký krém, přidávejte postupně tvaroh a nakonec mouku. Zpracujte do hladkého těsta.

2

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho zapracujte do těsta.

3

Na dno zapékací misky položte do jedné až dvou vrstev rozpůlené švestky. Asi 20 půlek si nechte na ozdobu. Na švestky nalijte těsto. Pokud chcete, aby soufflé vypadalo lákavěji, tvořte lžící na švestkách z těsta malé kopečky.

4

Poklaďte zbylými švestkami a posypejte třtinovým cukrem. Dejte zapéct. Trvá to asi 30 minut. Stav kontrolujte špejlí zapíchnutou doprostřed buchty (u krajů se totiž soufflé peče o něco rychleji).

5

Hotové soufflé podávejte ihned ještě za tepla. Ale moc dobré je i studené. Můžete ho polít trochou rozpuštěného másla, ale není to nutné.

Na soufflé můžete použít jakékoli měkké ovoce: bobuloviny, meruňky, broskve, jahody atd.

Autor: notburga
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat švestková povidla | recept
Náš recept: domácí povidla ze švestek. Švestková povidla by neměla chybět v žádné české (moravské) spíži. V obchodech sice jsou švestková povidla k má…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.