Co je potřeba

750 g plnotučného tvarohu
1 kg švestek
4 vejce
120 g másla
6 lžic cukru krupice
1 hrnek polohrubé mouky
2 lžíce třtinového cukru

1

Troubu předehřejeme na 180 °C. Švestky omyjeme a vypeckujeme, zapékací micku vymažeme máslem a vysypeme krupicovým cukrem. Rozklepneme vajíčka a oddělíme žloutky od bílků. Společně rozmixujeme krupicový cukr, změklé máslo a žloutky. Když se vytvoříme hladký krém, přidávejte postupně tvaroh a nakonec mouku. Zpracujte do hladkého těsta.

2

Teď z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho zapracujte do těsta.
.
.
.

3

Na dno zapékací misky naklaďte do jedná až dvou vrstvách rozpůlené švestky. Asi 20 půlek si nechte na ozdobu. Na švestky nalijte těsto. Pokud chcete, aby soufflé vypadalo lákavěji, tvořte lžící na švestkách z těsta malé kopečky.

4

Poklaďte zbylými švestkami a posypejte třtinovým cukrem. Dejte zapéct. Trvá to asi 30 minut. Stav kontrolujte špejlí zapíchnutou doprostřed buchty (u krajů se totiž soufflé peče o něco rychleji).

5

Hotové soufflé podávejte ihned ještě za tepla. Ale moc dobré je i studené. Můžete ho ještě polít trochou rozpuštěného másla, ale není to nutné.

Tipy

Na soufflé můžete použít jakékoli měkké ovoce: bobuloviny, meruňky, broskve, jahody atd.

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4
Average: 4 (1 vote)