Co je potřeba

750 g kysaného zelí 4 větší brambory 1200 ml vody 200 ml mléka ½ lžičky kmínu 1 špetka soli 2 lžíce másla 2 lžíce hladké mouky

1

Zelí dáme vařit i se šťávou do jednoho litru vody. Na středním plameni ho ponecháme 20 minut, dokud nezměkne. Mezitím oloupeme brambory a uvaříme je zvlášť v osolené a okmínované vodě.

2

Připravíme si světlou jíšku. Máslo s moukou pražíme na teflonové pánvi do světle žluta. Jíšku necháme vychladnout. Kdybychom ji dali do horké polévky teplou, nadělala by hrudky.

3

Uvařené brambory i s vodou přilijeme k uvařenému zelí. Zahustíme jíškou. Přilijeme mléko a ještě několik minut povaříme. Chutě a vůně se musí spojit dohromady.

4

Servírovat můžeme hned, ale bílá zelná polévka je nejlepší pěkně rozleželá druhý den. Zdobíme třeba petrželkou nebo krutonky.

Tipy

Pro pikantnější chuť můžeme do každého talíře polévky přidat lžičku zakysané smetany.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.666665
Average: 4.7 (3 votes)