Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit vegetariánský pita chléb s „trhaným masem“

Trhané maso je v současné době velmi oblíbeným pokrmem. Dá se využít k naplnění hamburgerů, tortill, sendvičů, masových koláčů, apod. V následujícím článku se dozvíte, jak tento pokrm připravit zdravěji, ve vegetariánské verzi. Poslouží nám k tomu dužina ovoce jackfruit (neboli česky žakie), což je plod tropického stromu chlebovníku různolistého (Artocarpus heterophyllus). Na struktuře „trhaného masa“ z jackfruitu ani na jeho chuti zaručeně nepoznáte, že se o maso nejedná.

Co je potřeba

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule
  • 200 g dužiny jackfruitu
  • sůl, pepř, mletá paprika
  • 4 pita chleby
  • čerstvá zelenina k podávání (např. listový salát, salátová okurka, rajče a cibule)

Na domácí barbecue (BBQ) omáčku budeme potřebovat:

  • 1 hrnek rajčatového pyré
  • 1 lžíci agávového sirupu či medu
  • 1/4 hrnku třtinového cukru
  • 1 lžíci jablečného octa
  • 1 – 2 lžičky chilli koření
  • 1/2 lžičky mleté papriky (sladké či uzené)
  • 1 lžičku sušeného česneku (případně 1 prolisovaný stroužek čerstvého česneku)
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • 1 lžičku soli
1

Cibuli oloupeme a nakrájíme ji nadrobno. Jackfruit scedíme a propláchneme vodou (případně pouze vyjmeme dužinu z fólie). Poté dužinu natrháme na menší kousky.

2

Na olivovém oleji osmažíme cibuli, posléze přidáme natrhaný jackfruit a krátce jej orestujeme.

3

Následně „trhané maso“ ochutíme solí a kořením a smícháme jej s barbecue omáčkou, kterou připravíme důkladným rozmícháním všech uvedených ingrediencí. Směs krátce prohřejeme.

4

Pita chléb podélně rozkrojíme a naplníme jej připraveným „trhaným masem“, které poklademe pokrájenou čerstvou zeleninou. Klidně přidejte i trochu kvalitní majonézy nebo chilli omáčky dle chuti.

Vegetariánský pita chléb s „trhaným masem“ podáváme samotný, případně se zeleninovým či zelným salátem.

Nemusíte shánět celý plod jackfruitu, na internetu je k sehnání vakuovaná nebo sterilizovaná dužina ve slaném nálevu.

Pro zjednodušení můžete použít 1 hrnek kvalitní kupované BBQ omáčky.

„Trhaným masem“ lze (jak již bylo zmíněno v úvodu článku) naplnit také tortilly, hamburgerové bulky, tacos, sendviče, apod.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.