Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit vietnamské letní závitky | recept

Jak připravit vietnamské letní závitky | recept. Naučíme vás jak si jednoduše připravit vietnamské letní závitky, po kterých zaručeně nepřiberete. Je to pokrm pro všechny, co chtějí trochu odlehčit jídelníček, nebo mají chuť na něco nevšedního. A i když se to na první pohled nezdá, přípravu zvládnete opravdu snadno. Nesmíte se bát experimentovat. Nakupte všechny ingredience, pročtěte recept a můžete začít.

Co je potřeba

  • 12 kusů rýžových papírů
  • jedno balení rýžových nudlí
  • 1 menší okurku
  • svazek koriandru
  • krevety ( do každého závitku tři kusy)
  • ledový salát
  • mrkev
  • papriku

 

Na omáčku:

  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 3 lžičky třtinového cukru
  • 3 stroužky česneku
  • 250 ml horké vody
  • podle chuti čerstvá chilli paprička

 

     

    1

    Nejdříve si oloupeme a nakrájíme zeleninu na velmi jemné proužky, takzvané julienne. Čím tenčí, tím lepší. Bylinky opereme a větší lístečky potrháme na menší kousky. Stejně tak i listový salát.

     

    2

    Do dvou hrnců dáme vařit vodu. V jednom uvaříme podle návodu na obalu nudle, které necháme vychladnout.

     

    3

    Ve druhém hrnci spaříme očištěné krevety. Vaříme jen krátce, aby zrůžověly. Hned potom vyndáme z vody, odstraníme tvrdý ocásek a necháme vychladnout v misce. Pokud máme neočištěné krevety, po uvaření je vyloupeme. Odtrhneme hlavičku, odstraníme nožičky a směrem od bříška vyloupneme krunýř. Pod zády má kreveta střívko a to je potřeba vyndat. Nařízneme maso a střívko opatrně vyjmeme. Potom krevetu opláchneme.

    4

    Rýžový papír položíme na chvilku do horké vody aby papír změkl. Trvá to opravdu minutku. Položíme ho na čistou utěrku a rychle začneme pracovat, než se papír začne lepit.

    5

    Všechny připravené suroviny klademe doprostřed papíru. Salát, bylinky, zeleninu, krevety, nudle. Závitek zabalíme do úhledného balíčku. Dobře utahujeme, aby byl balíček i esteticky hezký a držel pohromadě. Hotové závitky vyskládáme na talíře a jdeme připravit omáčku.

     

    6

    Do misky nalijeme rybí omáčku, rýžový ocet, přidáme ostatní ingredience a dobře promícháme. Zalijeme vroucí vodou a ještě jednou pečlivě zamícháme.

     

      7

      Každému dáme na talíř dva až tři závitky a malou mističku omáčky. Jíme rukama a než si kousneme, vždy závitek namočíme v omáčce. Vietnamci si dobrou chuť nepřejí, to, že jim jídlo chutná, dávají najevo mlaskáním a tím, že potřísní ubrus. Tak si hezky zamlaskejte :)

       

      Autor: Jana P.
      |
      Hodnocení

      Diskuze k článku

      Další zajímavé články

      Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

      Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.