Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit Wellington z vepřové panenky | recept

Wellington z vepřové panenky | recept. Na „správný Wellington“ se používá pravá hovězí svíčková. Je to jídlo poměrně drahé, a proto se většinou podává při slavnostních příležitostech. Pro méně významné akce můžete udělat obdobu tohoto receptu z levnějších druhů mas: krůtího nebo kuřecího, z ryb je vhodný losos nebo zkuste vepřovou panenku podle následujícího receptu. Výčet surovin je uveden bez přesného množství. Sami si  ho snadno přizpůsobíte podle potřeby.

Co je potřeba

  • vepřová panenka
  • schwarzvaldská šunka
  • žampiony (lesní houby)
  • cibule (šalotka)
  • listové těsto
  • červené víno
  • sůl
  • mletý pepř
  • dijonská hořčice
  • trochu červeného vína
  • snítka tymiánu
  • olej na osmahnutí masa
  • máslo pod houby
  • vejce na potření
1

Vepřovou panenku nakrájejte na kousky asi 20 cm dlouhé. Ze všech stran ji osolte a okořeňte mletým pepřem.

2

V pánvi na rozpáleném oleji panenku zprudka opečte ze všech stran. Nezapomeňte opéct i malé plochy na obou koncích. Maso se zatáhne, při další přípravě z něj nebude vytékat šťáva a zůstane šťavnaté. Opečené maso vyjměte a nechte vychladnout. Výpek si schovejte, bude se hodit.

3

Na jiné pánvi nechte rozpustit máslo a osmahněte na něm jemně krájenou cibuli, nejlépe šalotku. Pak přidejte velmi drobně pokrájené žampiony. Doporučuji tmavé, mají výraznější chuť. V sezoně lesních hub můžete vyzkoušet třeba hříbky. Podlijte malým množstvím červeného vína a všechnu tekutinu nechte odpařit. Přebytečná voda by rozmáčela listové těsto při pečení. Nakonec přidejte trochu čerstvého tymiánu. Houbovou směs nechte vychladnout.

4

Na kuchyňskou desku si připravte potravinářskou folii. Na ní rozložte plátky sušené šunky tak, aby se částečně překrývaly. Pak na šunku rozprostřete houbovou směs a do středu položte opečenou studenou panenku, kterou jste ze všech stran potřeli hořčicí. Pomocí folie srolujte do válečku a dobře utahujte, aby byl pevný. Nechte v chladu přibližně půlhodinu odpočinout.

5

Listové těsto vyválejte a odležené maso po vyjmutí z folie do něj zabalte. Zabalte ho důkladně, aby nikde nebyl žádný otvor, odkud by mohla unikat šťáva. Povrch můžete obráceným příborovým nožem narýhovat. Nahoře udělejte jehlicí malý otvor, aby mohla unikat pára a těsto nikde neprasklo a bylo křehké. Dávejte pozor, abyste propíchli jen těsto, ne maso. Povrch potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte asi 20 minut při teplotě 200 °C a pak uberte teplotu na 180 °C a ještě 10 –15 minut dopékejte. Čas je orientační, záleží na nastavení vašeho spotřebiče a na tom, jak moc propečené maso chcete mít. 

6

Upečený Wellington nechte na kuchyňské mřížce asi 10 minut odpočinout a pak teprve krájejte ostrým nožem na plátky. Podávat ji můžete s bramborovým nebo dýňovým pyré, opečenými brambory nebo restovanou zeleninou. Můžete udělat i jednoduchou omáčku na přelití z výpeku zbylého z opékání masa.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Kantonská rýže | recept. Kantonská rýže je recept uvedený v Recepturách teplých pokrmů. Uvedený výčet surovin je volně upraven pro potřeby čtyřčlenné…