Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit zdravý narozeninový dort | recept na malinový raw cake

Zdravý narozeninový dort | recept na malinový raw cake. Chystáte oslavu a chcete oslavence překvapit vlastnoručně připraveným narozeninovým dortem? Zkuste zdravou a výbornou variantu – malinový raw cake. Tento nepečený dort je velmi chutný, plný vitamínů a jeho přípravu zvládne každý. Recept na malinový raw cake naleznete v následujícím článku.

Co je potřeba

Na korpus budeme potřebovat:

  • 1/2 hrnku mandlí
  • 1/2 hrnku datlí
  • 1 lžíci datlového sirupu
  • 2 lžíce vody
  • špetku soli

Na 1. vrstvu krému je potřeba:

  • 1 hrnek kešu a libovolných semínek
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 3 lžíce datlového sirupu
  • šťávu z 1/2 limetky

Na 2. vrstvu krému potřebujeme:

  • 1 a 1/2 hrnku kešu a směsi semínek
  • 6 lžic medu
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • šťávu z 1/2 limetky
  • 1 hrnek malin

Na domácí ledovou čokoládu je potřeba:

  • 100 g libovolné čokolády
  • 3 lžíce kokosového oleje
1

Základní surovinou, kterou budeme pro výrobu dortu potřebovat, jsou ořechy. Můžete použít libovolné ořechy a semínka. Výborný je raw cake připravený z kešu ořechů, které navíc obsahují spoustu vitamínů a minerálů, omega 3 nenasycené mastné kyseliny, také snižují hladinu cholesterolu v krvi, zlepšují paměť a myšlení a mají mnoho dalších pozitivních účinků na naše zdraví. Dále můžeme použít mandle plné hořčíku, draslíku, vápníku a flavonoidů, což jsou látky snižující riziko kardiovaskulárních chorob. Zkuste do dortu přidat také různé druhy semínek, např. slunečnicová, dýňová, sezamová apod. Budeme potřebovat také kokosový olej, datle, datlový sirup, med, limetku a hrnek malin.

2

Nejprve připravíme korpus z ½ hrnku mandlí, ½ hrnku datlí, 1 lžíce datlového sirupu, 2 lžic vody a špetky soli. Všechny ingredience rozmixujeme tak, aby ve směsi zůstaly i větší kousky ořechů a datlí. Směs namačkáme do dortové formy a dáme na hodinu ztuhnout do mrazáku.

3

1. vrstvu krému připravíme rozmixováním 1 hrnku kešu ořechů a libovolných semínek, 3 lžic kokosového oleje, 3 lžic datlového sirupu a šťávy z ½ limetky. Krém rozetřeme na korpus a dáme opět do mrazáku.

4

Mezitím si připravíme 2. vrstvu krému z 1 a ½ hrnku kešu ořechů a směsi semínek, 6 lžic medu, 4 lžic kokosového oleje, šťávy z ½ limetky a 1 hrnku malin. Všechny suroviny opět rozmixujeme a rozetřeme na 1. vrstvu krému.

5

Dort umístíme na noc do mrazáku a vyndáme jej teprve 30 minut před podáváním (v létě stačí vyndat těsně před zdobením). Dort nazdobíme dle vkusu a příležitosti. Můžeme použít různé druhy čerstvého ovoce, jedlé květy, bylinky nebo např. ledovou čokoládu v různých tvarech.

6

A jak připravit ozdoby z domácí ledové čokolády?

Čokoládu rozlámeme na kousky a rozpustíme ji ve vodní lázni a přidáme k ní 3 lžíce kokosového oleje a rychle rozmícháme, aby nám vznikla hladká sametová hmota. Vodu nevaříme, pouze lehce prohříváme.

7

Poté čokoládu nalijeme do silikonových formiček a na pevné podložce necháme v ledničce ztuhnout nejlépe do 2. dne. Druhý den čokoládové ozdoby jednoduše vymačkáme z formiček.

  • Místo malin můžeme použít např. borůvky, ostružiny nebo jiné ovoce. Můžeme využít i mražené ovoce.
  • Do ledové čokolády můžeme přidat také vanilkový lusk nebo extrakt.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na čokoládový fondant | recept
Čokoládový fondant | recept. Každý milovník čokolády nad tímto dezertem zaplesá. Po rozkrojení malé bábovičky náš totiž překvapí tekutá čokoládová láv…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.