Jak připravit zelí kvašené ve sklenici | recept
23. Listopad 2020
Zelí kvašené ve sklenici | recept. Kysané zelí je pro nadcházející podzim a zimu téměř nezbytností. Samozřejmě se bavíme o nekonzervovaném mléčně kvašeném zelí, které je ale v obchodech velmi těžké sehnat. Pokud si tedy chcete připravit tuto vitamínovou bombu nebo zpracovat hlávkové zelí ze zahrady, vyzkoušejte náš recept na zelí kvašené ve sklenicích. Budete potřebovat jen pár ingrediencí a navíc si kysané zelí snadno uskladníte na zimu.
Co je potřeba
- 1 středně velká hlávka zelí
- cca 3 lžíce soli (na 1 kg nakrouhaného zelí přidejte 10 g soli)
- 1 lžíce kmínu
- Zavařovací sklenice na okurky s klasickými víčky (Omnia)
- Nakrouhané zelí můžete smíchat s nastrouhaným čerstvým křenem nebo prolisovaným česnekem, získáte tak pikantní chuť a mnoho cenných látek navíc. Přidat můžete i další zeleninu (např. mrkev, cibuli), koření nebo bylinky.
- Aby zelí pustilo více šťávy, je vhodné jej před pěchováním do sklenic důkladně promačkat třeba šťouchadlem na brambory.
- Použít můžete bílé i červené zelí.
Související články
Další zajímavé články
Jak naložit zelí tradičním způsobem
Jak naložit zelí tradičním způsobem | recept na tradiční nakládané kysané zelí. Kysané zelí se jako trvanlivý zdroj vitamínů a dalších cenných látek v…
Jak připravit „masové“ kuličky z cukety | recept
Jak připravit „masové“ kuličky z cukety | recept. Masové kuličky se velmi často podávají s těstovinami a rajčatovou omáčkou, hodí se vš…
Jak připravit bezmasý segedínský guláš | recept
Bezmasý segedínský guláš | recept. Pokud nejíte maso nebo si případně jen chcete dopřát chutné jídlo bez masa, které spousta lidí v dnešní době konzum…
Jak upéct bezlepkový dýňový chléb | recept
Bezlepkový dýňový chléb | recept. Chléb nemusí být vždycky jen slaný. Pokud chcete vyzkoušet něco nevšedního, sladký dýňový chléb bude to pravé. Násle…
Jak připravit jablečná povidla bez míchání | recept
Jablečná povidla bez míchání | recept. Pokud se letošní rok „potýkáte“ s velkou úrodou jablek a nevíte si rady, co si s jablky počít, máme pro Vás tip…
Diskuze k článku