Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit žemlovku z toustového chleba | recept

Křupavá a dozlatova propečená žemlovka, která voní po skořici a vanilce, s notnou dávkou pokrájených jablek obohacených vlákninovou hodnotou, to je klasika, která má v české kuchyni svoje místo. Její příprava je jednoduchá, finančně nenáročná a hlavně – chutná výtečně.

Co je potřeba

  • nakrájený toustový chleba bílý
  • 4 až 5 jablek
  • 0,5 litru mléka
  • 2 celá vejce
  • cukr krupice nebo krystal
  • mletá skořice
  • vanilkový cukr
  • máslo 
  • 2 hrsti sekaných vlašských ořechů
1

Čím v receptu na žemlovku z toustového chleba začít? Připravíme si pekáček nebo zapékací mísu, vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Jablka omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky.

2

Do připravené misky nalijeme půl litru mléka, rozšleháme v něm 2 žloutky. Máčíme lehce a rychle plátky toustového chleba, aby se příliš nenasákly a klademe do vymaštěného pekáčku. Toustové plátky chleba kropíme rozpuštěným máslem a na ně dáme vrstvu pokrájených jablek. Jablka ochutíme cukrem, skořicí, vanilkovým cukrem. Můžeme přidat rozinky a sekané vlašské ořechy. Na jablka přijde opět namočený toustový chléb, opět pokropíme máslem a na něj navrstvíme znovu ochucená jablka. Vrstvíme až do spotřebování zásob. Končíme vrstvou toustového chleba.

3

Na horní vrstvu toustového pečiva klademe slabě nakrájené plátky másla. Dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut. V mezičase ušleháme ze dvou bílků sníh. Upečenou žemlovku vyndáme a horkou ji pokryjeme sněhem z bílků, vrátíme na pět minut do trouby, aby se sníh zapekl dozlatova. Žemlovka chutná teplá, čerstvě upečená, ale i druhý den studená jako zákusek chutná výborně.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat žemlovku | recept
Žemlovka | recept. Žemlovka (zemlbába) je jídlo, které každý zná ze školní jídelny, kde mělo podobu rozbředlé neochucené hmoty. Alespoň v té naší jíde…
Jak na domácí Ferrero Rocher
Jak na domácí Ferrero Rocher | recept na domácí ferrero kuličky. Kdo by nemiloval, luxusní pochoutku zvanou Ferrero Rocher, že? Jemnou, vláčnou, krémo…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.