Přejít k hlavnímu obsahu

Jak a proč je nezdravý margarín

09. Říjen 2020

Margaríny měly být zdravou náhradou másla. Konzumace živočišných tuků v kravském másle byla spojována se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních nemocí. Ukázalo se ale, že margaríny nejsou tak zdravé, jak se tvrdilo. Proč dát přednost kvalitnímu máslu před margarínem?

1

Současné margaríny

  • Margaríny obsahují tzv. trans tuky (ztužené rostlinné tuky). Trans tuky jsou zdraví škodlivé a podílejí se na vzniku kardiovaskulárních a dalších onemocnění.
  • V současné době se prodávají margaríny, které již většinou obsahují jen malé množství trans tuků. Výrobci tvrdí, že při používání nového výrobního procesu tzv. esterifikaci škodlivé trans tuky skoro nevznikají.

Problém je ale v tom, že v potravinářské výrobě se stále využívají margaríny levné, které mají větší obsah trans tuků.

  • Tyto margaríny se používají například do polotovarů, do jídel v restauracích, v rychlých občerstveních atd.
  • Levné margaríny najdete například v chipsech, sušenkách, čokoládě, pomazánkách, zmrzlinách, tyčinkách, majonézách a dalších běžných potravinách.
2

Co obsahují margaríny

I když v současné době běžně prodávané margaríny obsahují údajně jen malé množství trans tuků, obsahují kromě toho i mnoho dalších zdraví škodlivých ingrediencí:

  • Obsahují velké množství omega-6 mastných kyselin. Omega-6 mastných kyselin máme celkově v potravě nadbytek. Nadbytek omega-6 vede k nerovnováze mezi omega-3 a omega-6. Při této nerovnováze může dojít k rozvoji nemocí například rakoviny, nemocí srdce, depresí a astmatu.
  • Margaríny dále obsahují například emulgátory, barviva, vitamíny a další chemické látky.
  • Při výrobě margarínů se můžou používat směsi, které obsahují například těžké kovy.
  • Většina margarínů obsahuje palmový olej, který škodí nejen našemu zdraví, ale jeho výroba vede k ničení pralesa, vymírání a zabíjení zvířat.
3

Kvalitní máslo

Kvalitní máslo je lepší než umělý margarín.

V másle se přirozeně vyskytují vitamíny, hlavně vitamín A (důležitý pro zrak a pokožku, je též významný antioxidant) a vitamín D (podporuje vstřebávání vápníku) a další.

Doporučuji raději kvalitní máslo než margarín, ale mějte na paměti, že vše je třeba konzumovat v rozumné míře. A tedy i konzumaci másla nesmíte přehánět :-).

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak jíst po střevních obtížích
Jak jíst po střevních obtížích | rady a tipy. Všichni to známe, nějaké nevhodné jídlo nebo střevní chřipka a na pár dní jsme vyřazeni z běžného provoz…
Jak vybrat čističku vzduchu?
Míváte doma pocit, že se vám špatně dýchá? Máte podrážděné dýchací testy, trápí vás alergie a jste nemocní častěji, než je běžné? Příčinou těchto potí…
Jak pečovat o pleť v zimě
Jak pečovat o pleť v zimě | rady a tipy. O pleť se musíme starat celý rok. Zatímco v létě ji chráníme především před slunečními paprsky, v…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.