Pouze silná černá káva je pro tento skvostný Baileys likér potřebná horká, vše ostatní se do likéru přidává rychle a zastudena. Výsledná konzistence je přitom přesně tak likérově krémová a chuť smetanově jemná, jako se od Baileys likéru očekává.
Co je potřeba
Uvedené množství surovin snadno a rychle přeměníte v litr skvostného Baileys likéru
120 ml horké silné černé kávy
2 lžíce tmavého kakaa
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
300 ml smetany ke šlehání
300 ml vodky
1 lžička vanilkového aroma
1 lžička mandlového aroma
1
Jedinou horkou surovinou v tomto jinak zastudena připraveném Baileys likéru je silná černá káva, kterou v míse promíchejte s tmavým kakaem a metličkou prošlehejte do hladké konzistence. Tím je kávový základ Baileys likéru hotový a připravený k další rychlé, studené úpravě.
2
Teplou kávovou směs vlijte do vyšší mísy či přímo do mixéru, oslaďte sladkým kondenzovaným mlékem, dochuťte vodkou a provoňte vanilkovým i mandlovým aromatem. Vše pak ručně metličkou nebo v mixéru na nejnižší otáčky prošlehejte, čímž směs patřičně zchladne a bude připravená k obohacení studenou smetanou, která Baileys likéru dodá skvostnou a tolik očekávanou krémovou strukturu i smetanově jemnou chuť.
3
Nakonec tedy do lehce prošlehaného Baileys základu vlijte smetanu ke šlehání a buď jen intenzivně metličkou či opět v mixéru na nejnižší otáčky prošlehejte. Při použití mixéru stačí opravdu chvilička, aby smetana nezískala konzistenci šlehačky.
4
Tím je rychlý, zastudena připravený Baileys likér hotový a připravený k rozlití do čistých lahví.
Před ochutnáním jeho skvostné a od originálu nerozeznatelné chuti ovšem chvilku posečkejte a dopřejte likéru vychlazení v lednici. Po vychlazení podávejte jako originál, tedy ve sklenici na ledu.
Tipy
Pro milovníky sladších likérových skvostů lze místo tmavého kakaa použít sladké Granko.
Jak připravit čokoládový likér z pudinku | recept na domácí čokoládový likér. Likéry čokoládové, kokosové, karamelové ba samotný vaječný likér, jsou d…
Diskuze k článku