Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se stravovat při vysoké hladině cholesterolu

04. Leden 2024
Jak se stravovat při vysoké hladině cholesterolu

Jak se stravovat při vysoké hladině cholesterolu | rady a tipy. Kardiovaskulárním chorobám patří ve statistikách úmrtnosti první příčka. K nemocem srdce a cév velkou měrou přispívá vysoká hladina cholesterolu v krvi. Tímto zdravotním problémem trpí stále více dospělých a dokonce i dětí. Příčinou zvýšené hladiny cholesterolu bývá většinou špatná životospráva, ale není to pravidlem, roli hraje stres, dědičnost i jiné faktory. Článek vám poradí, jak se stravovat, objeví-li se u vás problém s cholesterolem.

Co je potřeba

  • pevná vůle
  • chuť na změnu
  • vytrvalost
1

Zjistí-li vám lékař při pravidelné prohlídce zvýšenou hladinu LDL cholesterolu, zpravidla nejprve doporučí úpravu jídelníčku. Teprve pak, nebudou-li hodnoty v normě, přidá podpůrnou medikaci. Léky pomáhají snižovat cholesterol v krvi, avšak dietu musíte dodržovat i při jejich užívání. Doporučuje se také odbourat případnou nadváhu.

2

Prvním důležitým krokem v úpravě jídelníčku je omezení celkového příjmu tuků. Zcela nevhodné jsou máslo a sádlo. Nahrazují se rostlinnými oleji – slunečnicovým, řepkovým nebo olivovým. Užívání margarínů je v současnosti diskutabilní. Pozor si musíte dávat na skryté tuky v mase, mléce, sýrech a uzeninách. Uzeniny bychom (a to nejenom nemocní) měli vyloučit ze stravy úplně. Mléko a sýry se naučte nakupovat ty s nízkým obsahem tuku.

3

Nevhodné ke konzumaci jsou potraviny živočišného původu s vysokým obsahem cholesterolu. Bohaté na něj jsou vnitřnosti, tučná masa, kachna, husa, paštiky a uzeniny. Doporučuje se telecí, kuřecí a krůtí maso bez kůže, maso z králíka a zvěřiny. Občas můžeme vařit z libového hovězího nebo vepřového masa. Z uzenin občas do jídelníčku zařaďte krůtí nebo králičí šunku. Zvyšte také konzumaci sladkovodních a mořských ryb.

4

Z celkového přijímaného denního množství potravin by polovinu měla tvořit zelenina. Zelenina a ovoce neobsahují cholesterol a mají vysoký podíl vlákniny. Vláknina patří mezi nestravitelné látky, které mají příznivý vliv na trávení. Další její výhodou je, že na sebe ve střevě váže cholesterol a tím pomáhá snížit jeho vysokou koncentraci v krvi.

5

Nejdůležitějším zdrojem vlákniny je pečivo z celozrnné mouky. Měli bychom dávat přednost právě tomuto pečivu. Dalšími vhodnými obilninami a výrobky z nich jsou pohanka, jáhly, amarant, ovesné vločky a kroupy. Bez obav zařaďte kukuřičné vločky a rýži. Vzdát se musíte máslových a tukových těst, koláčů, sušenek a oplatek s náplní, dortů a cukrářských výrobků.

6

Do jídelníčku ve zvýšené míře zařaďte luštěniny a výrobky z nich. Z ovoce můžete téměř všechny druhy, jen při nadváze omezte ty hodně sladké. Pro zahnání chuti na sladké chroupejte mandle nebo vlašské ořechy (uměřeně!). Lískovým oříškům, kokosu a burákům se vyhněte. Nejezte průmyslově vyráběná hotová jídla. Rozdílné názory panují také ohledně množství konzumovaných vajec. Rozhodně omezte žloutky.

7

Doporučené úpravy pokrmů jsou vaření, pečení, grilování, dušení. Vše samozřejmě bez tuku. Zakazují se smažená jídla. Při vaření méně solte a dochucujte bylinkami a kořením. Jídlo si rozdělte na 5 porcí denně. Den začněte bohatou snídaní, oběd bude méně vydatný a večeře jen lehká. Mezi těmito hlavními chody si dopřejte svačinu, skládající se ze zeleniny, ovoce nebo nízkotučných mléčných výrobků.

Varování

  • Tento článek je příliš stručný na to, aby obsáhl celou problematiku. Jsou nastíněny jen nejdůležitější zásady.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak jíst po střevních obtížích
Jak jíst po střevních obtížích
Jak jíst po střevních obtížích | rady a tipy. Všichni to známe, nějaké nevhodné jídlo nebo střevní chřipka a na pár dní jsme vyřazeni z běžného provoz…
Jak využít arganový olej | rady a tipy
Jak využít arganový olej | rady a tipy
Jak využít arganový olej | rady a tipy. Arganový olej je velmi luxusní a vzácný rostlinný olej používaný v gastronomii i v kosmetice. Lisuje se z plod…
Jak využít rybíz černý pro zdraví
Jak využít rybíz černý pro zdraví
Jak využít rybíz černý pro zdraví | rady a tipy. Rybíz černý (a stejně tak i další druhy rybízu) patří mezi keře, jejichž plody jsou velmi zdravé…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.