1

Leckoho možná překvapí, že všechny rostou na stejné rostlině, a tou je popínavý pepřovník černý s latinským označením piper nigrum. Pepřovník je velmi vytrvalý a štědrý, protože když je zdravý, plodí i několik desítek let.

V čem se od sebe jednotlivé druhy pepře liší?

2

Zelený pepř

Zelený pepř, to jsou nezralé plody, které se nejčastěji konzervují zmrazením nebo sušením. Přidává se nejčastěji do steaků, některých druhů omáček nebo luxusních paštik. Koupit se dá naložený do octa, kam se dává proto, aby si uchoval svoji barvu.

3

Pepř černý

Pepř černý nechybí v žádné domácnosti, protože figuruje v řadě receptů, ať už jde o polévky, omáčky, masové pokrmy. Guláš si bez něj prakticky neumíme představit. Používá se mletý nebo v podobě sušených plodů, jeho chuť je pálivá. Zajímavé je, že plody se sklízejí v době, kdy ještě nejsou úplně zralé. Jejich slupka má cihlově červenou barvu, která během sušení ztmavne a získá odstín, který důvěrně známe.

4

Bílý pepř

Naopak bílý pepř je dokonale zralý plod, jehož chuť je intenzivní a vůně výrazná, ale není tak štiplavý a svíravý jako pepř černý. Z těchto tří barev je chuťově nejjemnější.

5

Sehnat se dá i barevná hrubě mletá nebo drcená směs, která působí velmi dekorativně. Nejčastěji jde o bílý, zelený, červený a černý pepř. Určitě jste již slyšeli o pepři cayenském. Pozor na to, že to žádný pepř ve skutečnosti není, jde totiž o specifickou odrůdu chilli papričky.

Tipy
  • Pepř je dobré přesypat z obalu, v němž jste ho koupili, do tmavé skleněné dózy, a uchovávat ho na chladném místě.
  • Kdo má doma mlýnek, může si připravit mletý pepř ze zakoupených celých plodů, a sám si určit, jak hrubý má být.
Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
0
Zatím nehodnoceno