Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si doma udělat pomazánku z jedlých kaštanů s čokoládou

Jedlé kaštany mají  specifickou chuť, která ne každému „sedne“. Vzpomínám si, jak jsem s velkou chutí poprvé ochutnala pečené kaštany na vánočním trhu a bylo to velké zklamání. Přesto jsem tyto plody postupem času vzala na milost, ale jen jako součást cukrovinek. Kaštany v kuchyni hodně využívají i na sousedním Slovensku, jejich kaštanové vánoční cukroví nemá chybu. Chci se s vámi podělit o recept, který můžete vyzkoušet právě teď, kdy jsou čerstvé kaštany na trhu.

Co je potřeba

  • 250 g vařených jedlých kaštanů
  • 200 g cukru 
  • 200 ml vody
  • 100 g čokolády min. 50% kakao
1

Kaštany, pokud nekoupíte již hotové předvařené, musíte nejprve uvařit. Vložte je do hrnce se širším dnem a zalijte vodou tak, aby byly všechny ponořené. Přiveďte vodu do varu a na mírném ohni kaštany vařte 20 minut.

Poté odstavte, vodu nevylévejte, nechte stát 5 minut a kaštany oloupejte. Z vody vyndejte vždy jen takové množství, abyste je stihli oloupat horké. Odstaňte vrchní tuhou skořápku i vnitřní hnědou slupku. Vychladlé kaštany se špatně loupou, podle potřeby je můžete přihřát. 

2

Kaštany umelte nebo umixujte. Hrubost mletí zvolte podle sebe, někdo raději hladkou pastu, já dávám přednost hruběji mixované. Mleté kaštany promíchejte s moučkovým cukrem. 

3

Zalijte odměřeným množstvím vody a za stálého míchání zahřívejte, směs musí zhoustnout. Míchání je důležité hlavně ke konci, směs se ráda připaluje.

4

Jakmile je směs hustá a při míchání za vařečkou zůstává cestička, je čas na další krok. Nalámejte vysokoprocentní čokoládu na menší kousky, vložte ji do horké kaše a míchejte, dokud se vše nespojí dohromady.

Takto jste získali základní hmotu, kterou můžete ihned naplnit do sklenic a uzavřít víčkem. Pastu uchovávejte v chladu.

5

Kaštanovou pomazánku můžete mazat na palačinky, cukroví a toasty. Podle potřeby směs můžete dochutit vanilkou, rumem, kávou nebo skořicí a zašlehat do změklého másla. Výsledkem bude vynikající krém na dorty nebo řezy. 

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit povidla z třešní | recept
Povidla z třešní | recept. Třešně obsahují i více než 80 % vody a asi 18 % ovocného cukru, minerály a vitaminy. Zlepšují trávení, jsou doporučovány př…
Jak zpracovat jedlé kaštany | 4 recepty
Jedlé kaštany se jedí pečené jen tak, nebo se dále zpracovávají buď pečené či vařené. Vyrábí se z nich například náhražka nugátu. Před pečením, vaření…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.