Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat aspikový dort | slaný dort i pro muže | recept

Aspikový dort připravujeme k mimořádným událostem. K narozeninám, oslavě výročí nebo třeba i na silvestrovskou party. A pro muže jsou lákadlem. Vyrobit aspikový dort není příliš obtížné. Ale vyžaduje to práci a čas, což je možná důležitější než použité suroviny. Aspikovým dortem překvapíme a potěšíme ty, kdo neradi, nemohou nebo nechtějí jíst sladké dorty. Nabízíme popis pracovního postupu a recept na aspikový dort krok po kroku.

Co je potřeba

  • Prášková želatina
  • Nálev ze sterilované zeleniny (červený a bílý)
  • 250–300 g bramborového nebo francouzského salátu
  • 150 g nářezové uzeniny na rolky
  • 50 g jiného nářezu
  • 4 vejce natvrdo
  • Sterilizovaná zelenina
1

Aspikový dort tvoří vhodně zkombinované suroviny, které se používají ve studené kuchyni: nářezy, saláty, nakládaná zelenina. Spojovacím materiálem, který zároveň udrží formu dortu, je aspik zhotovený z želatiny bílkovinového původu. Aby měl aspik pikantní a osvěživou chuť, rozpouštíme želatinu ve sladkokyselém nálevu.

2

Na rozpuštění želatiny můžeme použít nálev, v kterém byla sterilována zelenina. Dobře chutná například okurkový nálev. Když chceme vyrobit dort barevně zajímavější, připravíme si dva druhy aspiku – jeden bílý a jeden červený. Na červený aspik použijeme nálev ze sterilované červené řepy nebo ze sterilovaného červeného zelí. Aspik bude mít atraktivní vzhled a chuť po použitém nálevu.

3

Při výrobě aspikového dortu střídáme vrstvy želatiny a ostatních surovin, které pro zpevnění rovněž zaléváme aspikem. Každou další vrstvu pokládáme, až když předchozí vrstva zatuhne. Jedině tak docílíme, že suroviny v aspiku „nepoplavou“. Aspik dáváme průběžně zatuhnout do lednice (nikoliv ale do mrazáku).

4

Aspikový dort skládáme do formy, která má rovné nebo kónické (nahoru se rozšiřující) boky. Můžeme použít formy na pečení: dort, věnec, podkova, srdce, čtyřlístek. Forma na bábovku není moc vhodná – suroviny se do ní obtížně skládají a hrozí nebezpečí destrukce při porcování. Když je forma z pevného materiálu, osvědčilo se vyložit ji navlhčenou potravinářskou fólií (v jednom kuse, aby aspik nezatékal do míst, kde by se kusy fólie překrývaly. Měkké formy (silikon a podobně) nemusíme vykládat.

5

Další, co musíme rozmyslet předem, je zda budeme dort z formy vyndávat nebo vyklápět. Vyklápěné aspiky lépe zdůrazní tvar formy, ale suroviny do nich musíme skládat inverzně – co dáme dospod, bude pak nahoře. Kdybychom chtěli do aspiku zalít písmena nebo čísla, musíme je v případě vyklápění uložit jako první. A v zrcadlovém provedení.

6

Vrstvy aspikového dortu musíme prolévat zchladlým aspikem a ozdoby v aspiku namáčet, aby na sebe vázaly. Když bychom například na sebe položili plátek nářezu a vrstvu vajec, slepily by se k sobě a hotový dort by se v tom místě „loupal“. Každou položenou vrstvu zalijeme aspikem a pak formou několikrát „cukneme“, aby aspik zatekl do všech mezer a dutin.

7

V případě dvojbarevného vyklápěného dortu nalijeme jako první tenkou vrstvu bílého aspiku. Když zatuhne, položíme na ni hlavní ozdoby namočené v aspiku. Pak opatrně nalijeme bílý aspik, aby byla vrstva zarovnaná. Opatrně přemístíme do chladu (lednice, balkón v zimě), zkontrolujeme, zda se ozdoby při transportu nepohnuly, opravíme a nedáme ztuhnout.

8

Mezitím si připravíme rolky uzeniny (šunka, salám) plněné tužším majonézovým salátem. Dobře se hodí bramborový salát nebo francouzský salát. Rolky naplněné malým množstvím salátu (stačí lžička) mají několik významů: především jsou velmi chutné, pak také podstatně vyplní objem formy (a tím sníží spotřebu nářezů), ale také v dortu pěkně vypadají.

9

Když základní bílá vrstva ztuhla, položíme připravené roličky. Musíme myslet na to, jak se bude konečný dort řezat, abychom je pak krájeli napříč. V případě kulaté formy klademe roličky po obvodu – ve spirále nebo soustředných kruzích. U okraje necháme volné místo, aby aspik dobře zatekl až k okraji formy a roličky nepřesahovaly z dortu. Volný prostor můžeme vysypat třeba hráškem.

10

Roličky zalijeme červeným aspikem (několikrát „hrkneme“, aby zatekl mezi všechny rolky). Dáme ztuhnout. Pak položíme pestrou bílou vrstvu: v bílém aspiku smočené plátky vajec, plátky kyselé okurky a další pikantní sterilizované zeleniny (kapie, paprika, cibulka). Zalijeme bílým aspikem a dáme ztuhnout.

11

Na ztuhlou bílou vrstvu nalijeme červený aspik bez náplně a dáme ztuhnout. Pak položíme závěrečnou vrstvu – například plátky šunky a salát. Salát nedáváme až k okraji, aby byly boky dortu tvořeny aspikem. Zalijeme zbylým bílým aspikem, aby byl salát potopený. Pro jistotu ho lžicí trochu „přimáčkneme“ – vrchní vrstvy jsou už ztuhlé, tak jim to neuškodí.

12

Aspikový dort dáme dokonale ztuhnout, nejlépe do druhého dne. Pak jej překlopíme nebo vyjmeme z formy. Když jsme formu vyložili fólií, jde to lehce. Pružné formy stačí opatrně zmáčknout a aspik se od jejich stěn odloupne. Kdybychom pevnou formu nevyložili fólií, položíme ji na několik vteřin do horké vody – slaboučká vrstva aspiku se rozehřeje a dort se snadno vyklopí.

13

Aspikový dort můžeme přizdobit podle vlastního vkusu – dochucenou majonézou, kornoutky dobrého salámu aranžované jako „květiny“ a podobně. Dort krájíme a podáváme vychlazený a nenecháváme ho dlouho stát na stole – aspik měkne.

  • Pozor: různí výrobci želatiny v prášku uvádějí jiné postupy a různé množství tekutiny. Je třeba respektovat je.
  • Je to sice otázka individuální chuti, ale sýry se do sladkokyselého aspiku moc nehodí.
Autor: jezzina | Zobrazit autorská práva

Foto k článku Jak udělat aspikový dort | slaný dort i pro muže | recept (jez)

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Recept na sýrovou roládu, návod na přípravu sýrové rolády a tipy na různé varianty sýrové rolády. Sýrová roláda byla hvězdou studeného domáckého pohoš…