Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat bramboráčky s česnekovo-bylinkovou čepičkou | recept

Bramboráky, vošouchle, cmunda – různé krajové názvy, existuje jich určitě spousta, ale všechny mají shodnou indícii, chutnají výtečně. Pokud je doma více strávníků, je to trochu náročnější vzhledem k přípravě a smažení bramboráčků. Ale pochutnání je zaručeno. Obohaťte klasické bramboráky o bylinkovou omáčku s česnekem, budou ještě chutnější a pikantnější.

Co je potřeba

  • půl kilogramu brambor
  • 1 až 2 vejce
  • sůl
  • pepř
  • nasekaná petrželka
  • 1 lžíce mouky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce kysané smetany
  • nasekané bylinky
1

Brambory oloupeme, omyjeme a nahrubo nastrouháme. Přidáme vejce, sůl, pepř, nasekanou petrželku, rozetřený nebo rozdrcený česnek, lžíci mouky a vše dobře zamícháme.

2

Na pánvi rozpálíme olej nebo sádlo a zkusíme trochu směsi ponořit do oleje. Pokud zašumí a tvoří se kolem bublinky, je omastek optimálně rozpálený. Lžící nabíráme bramborákovou směs, pokládáme do omastku a roztíráme ji na tenčí placičky, aby se dobře propekly. Pečeme přibližně 5 až 7 minut z každé strany.

3

Hotové bramboráčky dáváme na talíř nebo misku, nepřikrýváme pokličkou. Jinak by zvlhly a ztratily křupavou kůrčičku. Pokud je chceme mít méně mastné, můžeme hotové placičky pokládat na připravený ubrousek a každý bramboráček tam nechat chvíli odsát. Ubrousek do sebe pojme část omastku.

4

Připravíme si česnekovo-bylinkovou omáčku, která je snadná a rychle hotová. Rozetřeme si nebo prolisujeme česnek (množství stroužků podle chuti), použijeme čerstvé bylinky, které doma máme a nadrobno je rozsekáme. Bylinky a česnek zamícháme do kysané smetany, popřípadě osolíme a je hotovo.

5

Upečené bramboráčky ozdobíme česnekovo-bylinkovou čepičkou. Budou tak půvabné, voňavé a lákavé. Dobrou chuť.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak ugrilovat sýr | recept
Jak ugrilovat sýr | recept. Grilování není jen o mase. Někteří z nás dávají přednost zelenině a sýrům, právě pro ty je náš dnešní recept. Hodí se i pr…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.