Jak udělat dětem cukroví na halloweenskou párty | recept
Cukroví na halloweenskou párty | recept. Halloweenské oslavy se postupně zabydlují i u nás, především mezi mladými lidmi a dětmi. Halloween je původně oslavou poslední noci keltského roku. Začíná 31. října západem slunce a končí 1. listopadu jeho východem. Tento den je spojen s různými zvyky a pověrami. Vyřezávají se strašidla z dýní, pečou se rozmanité druhy pečiva. Svátek milují zejména předškolní děti, v mateřských školách vyrábějí dekorace a pořádají strašidelné reje. Na dětských oslavách nesmí chybět sladké a tématické pečivo. Nabízím vám k vyzkoušení jednoduché pečivo ze špaldové mouky a bez cukru. Je křehké a dá se jíst ihned po upečení.
Co je potřeba
- 300 g hladké špaldové mouky
- 200 g másla nebo jiného tuku na pečení
- 100 g datlového sirupu (lze použít také javorový sirup nebo tekutý med)
- trochu strouhané pomerančové kůry (citronové)
- meruňková zavařenina na slepování
Těsto budete zpracovávat v misce, vyberte si přiměřeně velkou pro pohodlnou práci. Špaldovou mouku prosejte přes síto, mouka se tím nakypří a těsto bude lepší. Promíchejte ji se strouhanou kůrou z pomeranče nebo citronu. Ovoce nesmí být chemicky ošetřeno, jistotu máte při použití sušené kůry z obchodu. Přidejte na kousky pokrájený změklý tuk a datlový sirup. Pro méně sladké sušenky stačí 70 gramů sirupu. Datlový sirup sušenkám dodá lehce karamelovou chuť, můžete ho nahradit javorovým sirupem nebo tekutým medem. Pro diabetiky je nejvhodnější světlý javorový sirup.
Nejprve vařečkou a poté rukama vypracujte těsto. Mějte trpělivost, zpočátku se lepí, v žádném případě však nepřidávejte mouku. Vydržte a po chvíli se těsto krásně spojí a bude mít konzistenci plastelíny. Zabalte ho do igelitu a nechte hodinu nebo dvě v chladničce. Těsto lze zadělat i na noc a zpracovat druhý den.
Při pečení se těsto nerozjíždí, zachovává si tvar, nemusíte tedy dělat velké rozestupy mezi jednotlivými kousky. Plech vyložte papírem na pečení a sušenky pečte 10 – 15 minut při 180 °C. Každá trouba peče jinak, proto nikam neodcházejte, připálí se během chvilky. Upečené tvary nechte vychladnout na mřížce.
Vykrajovat můžete různé tvary – kosti, dýně, duchy, žáby, kočky aj. Slepujte je marmeládou dle vlastní chuti. Na obrázku plním dýně oranžovou meruňkovou marmeládou, kterou jsem zahustila strouhaným kokosem. Z obrázku je patrné, že některé kousky se nafoukly. Stačí si ohlídat troubu a bubliny propíchat. Nejsou však na závadu, dýně na zahrádce také nejsou pravidelné a tento nedostatek se týká jen několika málo kousků.
Sušenky se mohou zdobit i bílou polevou. Tady už ale budete muset udělat ústupek, protože bez cukru polevu neumícháte. Hodí se citronová. Tu snadno uděláte třením moučkového cukru a citronové šťávy. Můžete zkusit i bílou čokoládu. Tuto práci přenechte dětem, výborně se zabaví a z vlastnoručně zdobených sušenek mají radost.
Tipy
Toto těsto můžete využít i pro pečení vánočního cukroví. Je ihned k jídlu, proto ho můžete péct na poslední chvíli.
Diskuze k článku