Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat dobré játrové knedlíčky do polévky | recept

Domácí játrové knedlíčky z kuřecích jater jsou velmi oblíbenou zavářkou do polévky. A nezáleží ani na tom, jaký má vývar základ, jestli drůbeží nebo hovězí. Taková polévka s dobrými játrovými knedlíčky chutná výtečně a navíc je významně výživná. Jak udělat játrové knedlíčky, aby se skutečně podařily a byly chutné? Přinášíme recept na játrové knedlíčky do polévky krok za krokem.

Co je potřeba

Na přípravu játrových knedlíčků si připravte:

  • 250 g kuřecích jater
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • strouhanka podle potřeby
  • máslo (hera) – ukrojit 1 cm proužek
  • mletý pepř, sůl, mletý kmín (množství jen mezi prsty), majoránka
1

Kuřecí játra přichystaná na játrové knedlíčky do polévky propláchneme studenou vodou. Množství jater nemusíte vážit, pokud koupíte půlkilový balíček, dejte přibližně polovinu. Omytá kuřecí játra na pracovním prkénku naškrábeme nožem nebo pomeleme na mlýnku a dáme do misky.

2

Do misky s kuřecími játry přidáme trochu strouhanky, celé vejce, oloupané, omyté a naškrabané stroužky česneku (česnek můžeme umlít současně s játry, nebo nastrouhat na jemném struhadle). Přidáme proužek másla nebo nějakého tuku, mletý pepř jenom jemně (česnek může být ostrý a více pepře by nebylo v domácích játrových knedlíčcích do polévky žádoucí), sůl podle chuti a špetku mletého kmínu a majoránku.

3

Pokud nejste zvyklí přidávat do játrových knedlíčků nějaký tuk, musíte počítat s tím, že knedlíčky budou tuhé. Obzvlášť vadí tuhost játrových knedlíčků, když je děláte větší. Chcete je na talíři rozkrojit, ale dopadne to tak, že je chytáte v klíně. Tady je nutné podotknout, že optimálně měkké knedlíčky jsou chutnější, než knedlíčky tvrdé, připomínající kamínky. Takže, jestli chcete mít játrové knedlíčky do polévky chutné a ne tvrdé, nezapomeňte na tuk. Množství pak musíte odhadnout, pokud děláte z větší dávky, než uvádíme.

4

Z připravené hmoty vytváříme nevelké kuličky, vařením ještě nabudou. Lepší se daří, když si namočíme dlaně ve vodě, nelepí se na ruce. Hotové játrové knedlíčky pokládáme na tácek nebo talíř, posypaný strouhankou, aby se také nelepily. Játrové knedlíčky jsou hotové a můžete je přidat do polévky.

Autor: Jirina Novakova | Zobrazit autorská práva

Foto k receptu na játrové knedlíčky do polévky: autorské, Jiřina Nováková

Hodnocení

Záleží na tom, jak velké je máte. Ale obecně je vařím cca 20 minut, pak můžete jeden vyndat, rozkrojit a uvidíte, jestli je dostatečně provařený.

Zajímá mne jak dlouho se uvedené knedlíčky vaří?

Lenka P (neověřeno) | Pá, 10/02/2015 - 00:47

A jak dlouho je mam varit?

Další zajímavé články

Jak na zdravější pečenáče | recept. Jistě znáte pečenáče, oblíbené kousky ryb osmažené v trojobalu a naložené na sladkokyselo. Ty kupované bohuže…