Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat domácí tavený sýr z tvarohu | recept

06. Listopad 2019

Domácí tavený sýr z tvarohu | recept. Tento zajímavý recept jsem objevila na jednom zahraničním serveru. Velmi mě zaujal, a tak jsem ho hned vyzkoušela. Takto připravený sýr je opravdu velmi povedený a výborně chutná. Základní domácí výrobek si sami můžete dochutit např. bylinkami, houbami, šunkou či jinou oblíbenou surovinou.

Co je potřeba

  • 500 g měkkého tvarohu 
  • 150 g másla
  • 2 polévkové lžíce kysané smetany
  • 2 vejce
  • 1 kávová lžička jedlé sody
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžička soli
  • 6 stonků petržele
  • 200 g hub (v syrovém stavu)
  • 0,5 lžičky sušeného česneku
  • volitelně česnek, šunka, pažitka, paprika
1

Základní recept na tavený sýr

Sýr se bude připravovat ve vodní lázni, proto si potřebné suroviny dejte do hrnce, který následně půjde za ucha zavěsit do nádoby s vodou (nebo ho postavíte na pařák na knedlíky). Tvaroh, nejlépe v kostce, společně umixujte se solí, celými vejci, smetanou a jedlou sodou do hladké hmoty. 

2

Nádobu se směsí vložte do vodní lázně. Voda v lázni musí sahat alespoň do poloviny obsahu tvarohové hmoty v hrnci. Zahřívejte a míchejte. Přibližně za 10 minut se voda začne vařit. Stále směs míchejte, bude se pomalu rozpouštět a znovu houstnout. Jakmile se za vařečkou začne tvořit cestička (jako při vaření povidel), ztlumte teplotu a ještě jednou směs umixujte. Mixováním se rozbijí případné hrudky a sýr bude hladký.

3

Po rozmixování nádobu vyjměte z lázně a do směsi vmíchejte máslo. Dobře ho prošlehejte. Máslo můžete vynechat nebo ho přidat o něco více než je uvedeno. Máslo dodá sýru jemnou chuť. Takto máme hotový základní sýr. Můžeme ho nechat tak, nebo dále ochutit. Doporučuji vyzkoušet houby.

4

Tavený sýr s příchutí hub

Různorodou směs mladých tvrdých hub nakrájejte na malé kousky. Na pánvi je nasucho opražte. Houby pustí vodu, kterou je nutné vydusit. Jakmile je všechna voda pryč, přidejte k houbám oříšek másla a osmažte je. Rozhodnete-li se pro jinou příchuť, např. šunku nebo bylinky, stačí přísady jen drobně pokrájet a bez další úpravy přidat k základnímu sýru.

5

Houby musejí lehce zchladnout, proto si je připravte předem, ještě než začnete vařit sýr. Částečně zchladlé houby vmíchejte do sýru společně s krájenou hladkolistou petrželí. Vše dobře promíchejte. Ochuťte pepřem a prolisovaným česnekem podle svého uvážení. Jestliže máte rádi česnek a chcete se vyhnout nepříjemnému pachu po konzumaci, nahraďte čerstvý česnek granulovaným. Ten se přidává hned v prvním kroku ke tvarohu a ostatním ingrediencím.

6

Hotový sýr přendejte do vhodných krabiček, nechte zcela vychladnout a pak uzavřete víčkem. Nechte přes noc v lednici dobře ztuhnout. Druhý den můžete sýr konzumovat. Sýr s příchutí má nejlepší chuť až od druhého dne, kdy se rozleží.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články