Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat jablečné pyré | recept

Tři recepty, jeden vhodný pro studenty. Jablečné pyré je lehká kašovitá pochoutka, která je připravena z tepelně upravených jablek. Receptů na jablečné pyré z rozvařených jablíček je na internetu k dohledání dost, proto přinášíme návod na trochu méně obvyklé způsoby přípravy jablečného pyré. Jak připravit jablečné pyré na několik způsobů? Recepty na jablečné pyré najdete níže.

Co je potřeba

jablka
cukr, máslo, skořice, vlašské ořechy
kuchyňské vybavení s troubou

1

Jablečné pyré se podává jako teplý nebo studený dezert. Jablečné pyré je velmi vhodné pro děti od nejútlejšího věku, pro lidi se zažívacími potížemi nebo ty, kteří musí držet nějakou dietu.

2

Jablečné pyré se dnes většinou připravuje z rozvařených, respektive rozdušených jablek. Naše recepty využívají jablek rozpečených. Mezi rozvařenými a rozpečenými jablky je rozdíl – rozpečená jablka jednak obsahují méně vody, takže jsou hutnější, a také jsou chuťově jiná – obsažený cukr do jisté míry karamelizuje, což činí rozpečená jablíčka chuťově zajímavějšími.

3

Základní jablečné pyré: Jablka kyselejších odrůd (aby se dobře rozpékala) rozčtvrtíme, zbavíme jadřince, vložíme do zapékací misky (ideální je z jenského skla) a v troubě rozpečeme. Vyndáme z trouby, zamícháme, abychom do směsi dostali i ovocný karamel ze stěn misky. Propasírujeme přes ostré síto.

4

Ochutnáme, dochutíme cukrem a oříškem pravého másla. Můžeme přidat trochu mleté skořice. (Při dietách se řídíme tím, co je nemocnému dovoleno.) Podáváme horké. Můžeme doplnit piškotem a nakládanými jeřabinami, které s jablíčky dobře ladí.

5

Jablečné pyré s vlašskými ořechy: Jablíčka kyselejších odrůd (vhodná jsou letní, podzimní, a nebo starodávné odrůdy smiřické, citronové či ontario – lze je sehnat na farmářských trzích) oloupeme, zbavíme jader a nastrouháme na hrubém struhadle. Rozlouskáme vlašské ořechy, na každé jablíčko asi tři čtyři. Jádra nakrájíme na hrubé velké kousky.

6

Jablíčka a ořechy dáme do misky z jenského skla nebo jiné vhodné zapékací nádoby s víčkem, přidáme ořechy, lžičku másla a směs posypeme lžicí cukru a trochou mleté skořice. Zvolna v troubě rozpékáme, až se jablíčka rozpadají. Pak zamícháme, abychom do jablek dostali zkaramelizovaný cukr z povrchu a ze stěn misky. Podáváme horké, případně zdobené lžičkou smetany.

7

Studená pěna z jablečného pyré: Pochoutka pro děti a zaručená „brzda“ chutí věčně nenasycené dorůstající mládeže. Vyšleháme dva bílky do tuhé sněhu. Postupně zašleháme lžíci pískového cukru a asi 250 mililitrů (hrnek) studeného jablečného pyré. Dochutíme citronovou šťávou, případně dosladíme podle vlastního uvážení.

8

Místo rozpečeného pyré můžeme použít i tři nadrobno rozstrouhaná čerstvá jablka. Tato velmi chutná pěna osvěžující chuti je velmi rychle připravena (zejména ze syrových jablek) a je tak „nasytná“, že děti a mládež zaručeně nebudou alespoň dvě hodiny podnikat výpravy do ledničky. Recept vyhovuje i hlubokým studentským kapsám, navíc – toto jablečné pyré si dokážou udělat sami

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct jablečný koláč | recept
Recept na jednoduchý jablečný koláč. Jablečný koláč má rád asi každý. Je svěží, poměrně lehký a vydrží beze změn i několik dní po upečení, ale tato si…