Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat karamelový koláč | recept

Jak udělat karamelový koláč | recept. Koláč z karamelu? Věřte, nebo ne, pokud se karamelový koláč opravdu podaří, pak netoužíte po jiném domácím dezertu. Naučím vás vyrábět karamel a zpracovat těsto.

Co je potřeba

karamel:
100 g krupicového cukru
150 g mandlí nakrájených
125 ml smetany ke šlehání
těsto:
150 g másla
150 g hnědého cukru
1 balíček vanilkového cukru
3 vejce
150 g hladké mouky
půl balíčku kypřícího prášku
1 balíček vanilkového pudinku
300 g švestek
tuk a mouka na formu

1

Cukr nasypeme do kastrůlku a necháme zkaramelizovat. Pak k němu přidáme mandle a přilijeme horkou smetanu. Krátce povaříme, odstavíme a necháme vychladnout.

2

Máslo nakrájíme na malé kousky a utřeme s hnědým i vanilkovým cukrem a žloutky do pěny.

3

Přidáme hladkou mouku s kypřícím práškem a pudinkem. Nakonec vmícháme sníh z bílků.

4

Dortovou formu vymažeme a vysypeme. Naplníme ji polovinou těsta, rozložíme polovinu švestek nakrájených na kousky a zalijeme zbylým těstem. Povrch uhladíme a rozložíme na něj zbylé švestky.

5

Nakonec přelijeme smetanovým karamelem a mandlemi a pečeme v předehřáté troubě při 160°C asi 45 minut.

Autor: Luna
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na domácí Ferrero Rocher
Jak na domácí Ferrero Rocher | recept na domácí ferrero kuličky. Kdo by nemiloval, luxusní pochoutku zvanou Ferrero Rocher, že? Jemnou, vláčnou, krémo…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.