Co je potřeba

  • Kuře nebo kuřecí stehna
  • Kořenová zelenina a cibule
  • Nové koření, pepř, bobkový list, sůl
  • Lžíce másla nebo oleje
  • Půl litru běžného černého piva
1

Používat pivo při úpravě masa není neobvyklé. Pivem se podlévají různé „pivovarské“ masové speciality – guláše, ragú, roštěnky. Z piva se také míchají různé marinády, v nichž se nakládá maso před grilováním a potírá se jimi při grilování. Pivem nebo pivní kořenící směsí se také zvhlčují velké kusy masa při rožnění (sele, prase, krůta). Pivem poléváme i kuřecí pečínky. Naše kuře bude na pivu dušené.

2

Pro kuře na pivu – na divoko – budeme na čtyři porce potřebovat jedno celé kuře o váze do jednoho kilogramu nebo čtyři kuřecí stehna. Další suroviny jsou dvě větší cibule, dvě středně velké mrkve nebo jedna velká, jedna střední petržel, čtvrt celeru, lžíce másla nebo dvě lžíce oleje. Jako koření použijeme nové koření, černý pepř, bobkový list a sůl. Zásadním kořenidlem ovšem bude černé pivo – půl litru.

3

Oloupeme cibule, opláchneme a nakrájíme na měsíčky. Kořenovou zeleninu oškrábeme kuchyňskou škrabkou. Celer raději okrájíme nožíkem, mívá drobnější kořínky a mezi nimi zeminu. Zeleninu opláchneme a nakrájíme na tenčí kolečka. V kastrolu rozpustíme máslo nebo olej, nejdřív necháme zesklovatět cibuli, pak přidáme ostatní zeleninu a chvíli společně restujeme.

4

Kuřecí maso naporcujeme i s kostmi. Když budeme používat kuřecí stehna, přesekneme je v kloubu. Kůži ponecháme. Maso opláchneme, ze všech stran posolíme a vložíme k zelenině. Přidáme asi čtvrt lžičky mletého nového koření, totéž množství mletého černého pepře a dva tři bobkové listy. Maso společně se zeleninou za stálého míchání opékáme, aby se „zatáhlo“.

5

Když je kuřecí maso ze všech stran opečené (respektive není syrové), přilijeme na ně asi půl láhve černého piva. Na značce nijak nezáleží, ale stačí na to pivo se standardním obsahem alkoholu (beztak vyprchá). Připomínáme to proto, že kdo se v pivu nevyzná, mohl by se splést. Některé pivovary vaří černé speciály s vysokým obsahem alkoholu – třeba až devatenáctky, a těch je do jídla škoda (krom toho jsou dražší).

6

Kastrol se zeleninou a kuřetem na pivu přiklopíme poklicí, vložíme do předem vyhřáté trouby a při 180 až 200 stupních pečeme asi patnáct minut. Pak kastrol vyjmeme, porce masa obrátíme, a dolijeme zbytek piva. Dál dusíme ještě asi 20 minut – dokud maso není dokonale měkké. Když troubu nemáme (třeba někde na chatě), můžeme maso dusit i na plotýnce sporáku při střední teplotě, případně můžeme k dušení použít remosku.

7

Když je kuře na pivu měkké, vyjmeme je ze zeleniny. Můžeme s ním naložit na dva způsoby: buď je necháme na kostech, a nebo je obereme z kostí. Když maso ponecháme na kostech, můžeme je přendat kůží navrch do nějaké ohnivzdorné mísy, pokapat vypečeným tukem a zprudka opéct v troubě. Tím se vytvoří pevnější kůrka. Komu vlhčí dušená kůže nevadí, zapékat nemusí. Nebo maso obereme z kostí i z kůží, dáme na misku a trochu pokapeme výpekem.

8

V kastrolu nám zbylo poměrně dost zeleniny a nahnědlá šťáva tvořená výpekem a zredukovaným pivem. Také se zeleninou můžeme naložit dvěma způsoby. Buď ji ponecháme v napůl rozdušeném stavu a pouze dochutíme šťávu – buď dosolíme, a nebo trochu rozředíme horkou vodou. A nebo jen vyndáme bobkový list a zeleninu rozmixujeme do hladké konzistence. Rozředíme horkou vodou, aby měla krémovitou konzistenci a dochutíme solí, případně několika kapkami citronu.

9

Když zeleninu nemixujeme, pokládáme na talíř porci kuřecího masa na pivu, vedle něj kopeček rozdušené zeleniny a podlijeme přírodní šťávou. K této úpravě se báječně hodí všelijaké smažené přílohy: pomfrity, bramborové krokety, pečené brambory, pečené pusinky z bramborové kaše. S nimi dostane kuře na pivu (a na divoko) charakter svátečního jídla.

10

Když zeleninu rozmixujeme a naředíme, získali jsme víc omáčky. Proto se k této úpravě hodí spíše „nasákavé“ přílohy – knedlíky, rýže. Kdo má ovšem rád těstoviny, nemusí o žádné jiné přemýšlet – kuře na pivu s těstovinami jsou skutečnou pochoutkou.

Tipy
  • K porcím kuřete na pivu můžeme přidat kolečko citronu.
  • Chuť „divokého“ kuřete na pivu podtrhne kopeček nakládaných brusinek (na snímku se špagetami).
  • K tomuto jídlu se výtečně hodí rovněž hruškový nebo jeřabinový kompot (případně směs hrušek a jeřabin).
  • Na zapíjení se kromě černého piva dobře hodí brusinkový džus nebo – přestože se jedná o kuře – i sklenka suchého červeného vína.
Varování

Pro děti kuře na pivu nepřipravujeme. Nahořklá a „navinulá“ pivní chuť jim není moc příjemná – jejich chuťové buňky ještě nejsou tak vycvičené, aby dokázaly ocenit jemnou a přitom rafinovanou delikatesu. A pak také – jde o zásadní princip. Pivo zkrátka není pro děti, i když alkohol varem vyprchal.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (10 votes)