Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat kuřecí závitky na hořčičném semínku | recept

Kuřecí závitky na hořčici | recept. Šťavnaté maso, které se přímo rozplývá, výtečná silná chuť masové šťávy, jejíž pikantnost zvyšuje hořčice. Ale není to hořčice plnotučná, nýbrž celé hořčičné semínko, na které se v kuchyni neprávem někdy trochu zapomíná. Nabízíme recept na kuřecí závitky na hořčici a několik tipů na různé varianty pokrmu.

Co je potřeba

  • Kuřecí stehna – 1 ks na porci
  • Dobrá klobása – 1/4 nožičky na porci
  • Pórek
  • Plnotučná hořčice, sůl, pepř
  • Celé hořčičné semínko
  • Další přísady podle volby (uvedeno v receptu)
1

Kuřecí závitky na hořčici připravíme z kuřecích stehen. Na jednu porci počítáme jedno stehno. Nejlepší jsou kuřecí stehna čerstvá, jen chlazená. Kdybychom neměli jinou možnost než zmrazené maso, vyndáme stehna den před přípravou z mrazáku a necháme je v lednici volně rozmrznout. Ostrým špičatým krátkým nožem kuřecí stehna vykostíme. Více v článku Jak vykostit kuře.

2

Kůži nestahujeme, naopak dáváme pozor, abychom ji neprořízli, jinak by se maso rozpadlo podle svalových skupin a nedalo by se zabalit. Kosti dáme do hrnce s osolenou vodou a uvaříme je na kuřecí bujon. Nožičku dobré klobásy opláchneme horkou vodou, oloupeme, rozpůlíme a půlky na délku rozčtvrtíme. Asi 15 až 20 cm pórku nakrájíme nadrobno.

3

Vykostěný plát masa položíme kůží dospod, mírně potřeme plnotučnou hořčicí, jemně posolíme a opepříme. Posypeme sekaným pórkem a k delší straně položíme jeden dva kousky klobásy. V tomto bodě je první rozcestník, kterým se můžeme vydat. Na plát můžeme dát i jinou náplň – okurku, párek, vajíčko jako u španělských ptáčků, cibuli a slaninu, sekané kapary, hranolky mrkve a celeru.

4

Pro jednou se vyhneme obligátní české náplni eidam + šunka. Vzhledem k další úpravě se tento „postrach českých kuřecích závitků“ opravdu nehodí. Chuťově by neladily ani žampiony. Kuřecí plátek pevně smotáme ve směru od naplněného konce (a v tomto momentě oceníme, že jsme neprořízli kůži) a upevníme. Jehlami, silikonovými pásky nebo tradičně bílou bavlněnou nití.

5

Závitky naskládáme do pekáče. Zbytek pórku a případný zbytek klobásy přidáme k masu. Podlijeme asi dvěma sběračkami bujonu z kuřecích kostí. Pak pokrm zasypeme celým hořčičným semínkem, asi tak polévkovou lžíci. Na každý závitek dáme tenký plátek másla, ale není to nutné, jestliže počítáme kalorie. Přiklopíme poklicí a dáme do trouby.

6

Pečeme při 200 až 220 stupních Celsia. Asi po 20 minutách závitky opatrně otočíme. Tím dostaneme mírně opečená zrnka hořčice do šťávy. Je-li třeba, ještě trochu podlijeme a deset minut dopékáme bez poklice. Pak závitky vybereme na pracovní talíř, necháme zchladnout a odstraníme z nich nitě nebo jiný zpevňovací materiál. Už se nerozpadnou, soudržnost zajistil kolagen z kůže.

7

Ocitli jsme se na dalším rozcestí. A tím jsou možnosti úpravy šťávy. Jedna z možností je dát kastrol s výpekem na plotýnku, výpek s pórkem a klobásou vysmažit na tuk, aby se pórek opekl, pak znovu zředit vývarem z kostí a dochutit solí a trochou pepře. Nebo můžeme šťávu vysmahnutou na tuk zasypat lžicí mouky, orestovat a pak zředit vývarem – bude světle hnědá omáčka.

8

Nebo do této hnědé omáčky přidáme půl kelímku sladké smetany, nasekanou okurku a půl lžičky plnotučné hořčice – a máme další variantu omáčky. Kdybychom dali do závitků kapary, můžeme jich trochu přidat do omáčky. Totéž platí o náplni z kořenové zeleniny. K závitkům na hořčici se dobře hodí dušená zelenina, rýže, bramborová kaše (nebo pusinky z ní).

  • Tepelně zpracovaná hořčičná semínka změknou a při rozkousnutí jsou velmi lahodná, vůbec ne peprná. Je to takový labužnický bonus.
  • Vývar z kostí zcedíme, přidáme zeleninu a polévkovou zavářku. Dochutíme petrželkou a muškátovým oříškem, který zvýrazní chuť drůbežího bujonu. Žádnou "chemii" není třeba přidávat.
  • Po dobrém obědě doporučujeme otevřít si bylinkářský slovník a radovat se, jak jsme konzumací hořčičných semínek pomohli svému zdraví.
  • Stejně můžeme postupovat i když chceme udělat roládu z celého kuřete – jen ji nakonec nakrájíme na porce.

Hořčičné semínko není vhodné při zánětu žaludku.

Autor: jezzina
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.