Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat květákové placičky | recept na bezmasé jídlo

Jak udělat květákové placičky | recept na bezmasé jídlo

Jak udělat květákové placičky | recept na bezmasé jídlo. Květákové placičky jsou jakýmsi kompromisem, či řešením pro kuchaře, kteří neradi připravují smažený nebo obalovaný květák. Květákové placičky chutnají skoro, opravdu skoro tak, jako obalovaný květák, ale dají mnohem méně práce. Jak udělat květákové placičky? Přinášíme recept na květákové placičky především pro ty, kteří chtějí mít uvařeno rychle, a přitom efektně.

Co je potřeba

1 květák

4 vejce

strouhanka nebo mouka dle potřeby

tuk na smažení

sůl

1

Květák, zdužnatělé květenství odrůdy vyšlechtěné z brukve zelné, je velmi zdravá a populární zelenina. Je ceněna pro osobitou chuť, snadnou přípravu a dobrou stravitelnost. Jako všechny košťáloviny má i květák při počátku tepelné úpravy trochu nepříjemnou vůni. Na to je třeba při vaření květáku myslet, a buď zapnout odsavač s filtrem nebo otevřít okno, aby květáková vůně nepronikla do všech místností bytu.

2

Květákové placičky jsou připravovány z vařeného květáku, strouhanky (nebo mouky) a vajec. Aby se chutí co nejvíc přiblížily květáku obalovanému, není třeba květákové placičky kořenit ničím než solí. Květákové placičky smažíme v tenké vrstvě na tukem vymazané pánvi. Podáváme je teplé obvykle s bramborami, studené bez příloh.

3

Květák dobře očistíme, odřízneme začernalé nebo nějak poškozené kousky, rozebereme na růžice (mezi nimi by se mohly skrývat housenky běláska), propláchneme studenou vodou a dáme vařit do osolené vody. Růžice můžeme i překrojit. Květák uvaříme téměř do měkka (konečná úprava bude rychlá). Z uvařeného květáku necháme dobře vykapat všechnu vodu a počkáme, až trochu zchladne.

Jak udělat květákové placičky | recept na bezmasé jídlo
4

Na prkýnku určeném pro přípravu zeleniny (ne masa) květák rozmačkáme vidličkou. Účelem rozmačkání je kousky květáku v podstatě co nejvíc zploštit a rozcupovat. Kousky květáku na placičky by měly zůstat větší, než když připravujeme květákové karbanátky. Tím se chuť květákových placiček přiblíží květáku smaženému,.

Jak udělat květákové placičky | recept na bezmasé jídlo
5

Rozmačkaný květák dáme do mísy. Přidáme čtyři vejce a strouhanku a rozmícháme polotuhé, spíše řidší těsto. Květákové placičky jen mírně osolíme (květák je slaný z vaření, ale přidali jsme neslaná vejce). Se solením je nutno počínat si opatrně. Místo strouháanky můžeme použít mouku (všechny frakce až po dětskou krupičku). Květákové placičky ze strouhanky jsou ale nejchutnější – nadýchané.

Jak udělat květákové placičky | recept na bezmasé jídlo
6

Na rozpálenou pánev s menším množstvím tuku naléváme naběračkou těsto, rozetřeme je tence do placiček o průměru asi osm centimetrů a po obou stranách opečeme. Poprvé obracíme opatrně a pomocí lopatky, dokud vejce v těstíčku neztuhnou, jsou květákové placičky náchylné k přetržení. Podle potřeby přidáváme olej na smažení.

Jak udělat květákové placičky | recept na bezmasé jídlo
7

Květákové placičky podáváme tak, jak jsme zvyklí u smaženého květáku: s bramborovou kaší (kombinace oblíbená dětmi), s vařenými bramborami sypanými cibulkou nebo s bramborami a nějakou studenou majonézovou, smetanovou nebo jogurtovou omáčkou (tatarská omáčka o podobně). Květákových placiček připravujeme vždy víc, než je třeba k jednomu jídlu, protože je o ně velký zájem, i když vychladnou.

Jak udělat květákové placičky | recept na bezmasé jídlo
Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit květákovou polévku | recept
Jak uvařit květákovou polévku | recept
Květáková polévka | recept. Květáková polévka nemusí nutně být jen zapražená, hustá, bílá či krémová. Zejména před sytým hlavním chodem si raději dáme…
Jak udělat nakládaný květák | recept
Jak udělat nakládaný květák | recept
Nakládaný květák ve sladkokyselém nálevu je pochoutka, která tak nějak tiše vymizela z regálů prodejen. To ovšem nevadí, protože naložit si květák dom…